Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijedor dobio bolju i zdraviju toplotnu energiju

prijedor toplana

U Prijedoru je danas puštena u rad toplana koja za energent koristi biomasu, u čiju je izgradnju uloženo 8,6 miliona eura.

„Današnje puštanje u rad (topalen) je vrlo značajan događaj za naš grad, jer smo dobili značajan infrastrukturni objekat kojim smo učinili značajan korak ka boljem i ekološki zdravijem zagrijavanju grada”, kazao je gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

On je rekao da je ovom toplanom Prijedor ušao u krug gradova svijeta koji smanjuju CO2 u svojoj sredini.

„Za nas je posebno bitno da će korištenjem ovog energenta grijanje biti i puno jeftinije. Do sada se za nabavku mazuta godišnje izdvajalo oko 5,5 miliona KM, a biomasa će koštati oko dva miliona KM, što znači da će biti velike uštede“, kazao je Pavić.

Podsjetio je da grad nije dobio samo jeftinije i ekološki zdravije grijanje, već su izgradnjom ove toplane stvoreni uslovi da grad proizvodi električnu energiju, pošto su u toku radovi na izgradnji agregata od jednog megavata.

On se zahvalio Evropskoj banci za obnovu i razvoj/EBRD/ koja je odobrila pod povoljnim uslovima kreditna sredstva, švedskoj SIDA-i koja je izdvojila određena donatorska sredstva, Vladi RS, Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH i svima ostalima koji su omogućili da Prijedor dobije značajan infrastrukturni objekat.

Pohvalio je i radnike preduzeća koji su se potrudili da svojim radom toplana bude bude što prije izgrađena.

Direktorica AD „Toplana“ Ljljana Despotović kazala je da je u izgradnju toplane uloženo sedam miliona eura kreditnih sredstava i 1,6 miliona eura donatorskih sredstava švedske SIDA-e.

Ona je navela da će se u drugoj fazi utrošiti još 400 hiljada eura na ugradnji kalorimetara, čime će se isporučena toplotna energija od korisnika naplaćivati po njenom utrošku.

„Za ovu toplanu godišnje će trebati obezbjediti 30.000 m3 drvene mase, gdje će glavni dobavljači će biti Šume RS, zatim dobavljači otpada sa pilana, a otvorena su vrata svim vlasnicima privatnih šuma da nam prodaju drvne sortimente“, rekla je Despotović.

Napomenula da je njihovo preduzeće potpisalo ugovor sa AD „Rudnici željezne rude Ljubija“ koji planiraju na prostorima napuštenih rudišta zasaditi brzorastuću biljku koja se koristi za biomasu. Prema njenim riječima, korisnici se mogu nadati jeftinijem grijanju za dvije do tri godine, dok preduzeće riješi obaveze za potrošeni mazut.

Šef Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Mian Braun istakao je da su izuzetno zadovoljni efikasnošću u realizaciji ovog projekta i napomenuo da se objekat izgradio za manje od godinu dana od potpisivanja ugovora.

„Od svih projekata koje smo do sada realizovali u Bosni i Hercegovini, ovaj je postigao rekord u brzini implementacije,“ kazao je on.

Današnjoj svečanosti prisustvovao je ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić, koji je rekao da je izgradnja ove toplane jedan dobar model kako se može na kvalitetan način razriješiti jedno vrlo važno komunalno pitanje.

„Grad Prijedor se izdvojio u pogledu pravovremenog reagovanja kada se pojave krizni trendovi, a krizni trend već duže vrijeme postoji za sve toplane u RS koje se snabdijevaju mazutom”, naglasio je Đokić.