BiH

indentifikacioni centar ''Šejkovača''

Nevino ubijeni Prijedorčani 1992. godine sutra će biti ukopani u Kozarcu

19/07/2020

Predviđeno je da kolona stigne na Trg ljiljana u Sanski Most gdje će se biti proučena Fatiha i odata počast žrtvama. Nakon toga kolona će krenuti na mjesto dženaze u memorijalni centar ''Kamičani'' u Kozarcu

Iz indentifikacionog centra ”Šejkovača” iz Sanskog Mosta danas u poslijepodnevnim satima krenut će povorka sa posmrtnim ostacima šest nevino ubijenih Prijedorčana, kojima će u ponedjeljak biti klanjana dženaza i izvršen ukop posmrtnih ostataka.

Radi se o pet žrtava koje su pronađene na lokalitetu Korićanske stijene. Pronađeni su Nihad Memić, Rifet Hirkić, Mirsad Fazlić, Jasim Fazlić i Esad Garibović. Šesta žrtva Enes Denić pronađen je na lokalitetu Jablanica-Prosara, općina Bosanska Gradiška.

Predviđeno je da kolona stigne na Trg ljiljana u Sanski Most gdje će se biti proučena Fatiha i odata počast žrtvama. Nakon toga kolona će krenuti na mjesto dženaze u memorijalni centar ”Kamičani” u Kozarcu.

U sklopu vjerskog programa obilježavanja stradanja Bošnjaka na području Prijedora 1992. godine u nedjelju će biti proučen tradicionalni tevhid za šehide lijeve obale Sane u džematu Rizvanovići, dok će u večernjim satima u memorijalnom centru ”Kamičani” u Kozarcu biti proučen tevhid za sve šehide Prijedora.

U ponedjeljak, na dan dženaze je predviđeno da zvaničnicima koji su potvrdili svoj dolazak na dženazu bude predstavljena izložba fotografija ”Kad je vrijeme stalo” autora Muje Begića. Radi se o fotografijama satova koji su pronađeni prilikom ekshumacija i koji pripadaju žrtvama.

Ovu izložbu u foajeu Islamskog centra ”Kamičani” će nakon dženaze i u narednih nekoliko dana moći pogledati svi zainteresirani.

Planirano je obraćanje vrhovnog poglavara Islamske zajednice reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazovića. Nakon dženaze i dove, uslijedit će ukop žrtava u šehidsko mezarje ”Kamičani”.

Osim reisu-l-uleme, muftija, glavnih imama i imama, prisustvo su potvrdili predsjedavajući predsjedništva BiH Šefik Džaferović i visoke delegacije Doma naroda Parlamenta BiH, Vlade FBiH, podpredsjednik RS-a, te drugi zvaničnici i diplomate, saopćio je Organizacioni odbor.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.