Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Basaksehir na korak do naslova

Prvenstvo Turske osvojilo samo pet klubova, danas bi se taj broj mogao povećati

visca

Basaksehir je lider na tabeli s 66 bodova, a drugoplasirani je Trabzonspor sa 62 boda. Pobjeda Basaksehira nad Kayserisporom znači naslov prvaka Turske sedmicu prije kraja prvenstva

Ekipa turskog prvoligaša Medipol Basaksehira koja će večeras u 33. i pretposljednjem kolu Super Lige Turske ugostiti ekipu Hes Kablo Kayserispora, u slučaju pobjede osvojit će prvi naslov prvaka Turske u historiji a ujedno postati i šesti turski klub kome je to pošlo za rukom, javlja Anadolu Agency (AA).

Basaksehir je lider na tabeli s 66 bodova, a drugoplasirani je Trabzonspor sa 62 boda. Pobjeda Basaksehira nad Kayserisporom znači naslov prvaka Turske sedmicu prije kraja prvenstva. Trabzonspor će večeras ugostiti Konyaspor, a u slučaju poraza domaćina u toj utakmici, Basaksehir postaje šampion Turske bez obzira na rezultat utakmice protiv Kayserispora.

Samo pet klubova osvojilo naslov prvaka Turske

U 60 godina postojanja Super lige Turske, osvojiti titulu prvaka zemlje za rukom je pošlo samo pet klubova, i to Besiktasu, Fenerbahceu, Galatasarayu, Trabzonsporu i Bursasporu. Prema tome, pred Basaksehirom je prilika da postane i šesti klub s titulom prvaka Turske.

Fokus fudbalera i trenera Okana Buruka svakako je na večerašnjoj utakmici protiv Trabzonspora, no istanbulski klub se ove godine bori još na dva fornta. Basaksehir, u slučaju da postane prvak Turske, igrat će i final turskog Super kupa protiv pobjednika Ziraat Kupa Turske, u čijem finalu će se sastati Trabzonspor i Alanyasopar.

Osim toga, Basaksehir nastavlja nizati uspjehe i u UEFA Evropa ligi, gdje je već zauzeo mjesto među 16 najboljih ekipa. U prvom susretu Basaksehir je pobijedio Kopenhagen rezultatom 1:0, a revanš utakmica je na rasporedu 5. augusta. U slučaju prolaska u osminu finala, Basaksehir će igrati s pobjednikom susreta Manchester Uniteda-LASK.

Historijski uspjeh mladog kluba

Istanbul Basaksehir je mlad klub u odnosu na brojne turske klubove s tradicijom dužom od 100 godina. Osnovan je 1990. godine, a njegov osnivač je tadašnji gradonačelnik Istanbula Nurettin Sozen, odnosno Grad Istanbul.

Sve do juna 2014. godine klub je djelovao u tom okviru kao Istanbul Buyuksehir Belediyespor, a od 2014. nastavlja djelovati izvan Gradske uprave, odnosno kao fudbalski klub Istanbul Basaksehir. Domaće utakmice igra na stadionu “Fatih Terim” u istanbulskoj četvrti Basaksehir.

Basaksehir je u sezoni 1992.-1993. ostvario plasman u 2. Ligu Turske, a pet godina kasnije u ligu iznad (1. Liga Turske). 2006. godine klub preuzima turski fudbalski stručnjak Abdullah Avci, koji s Basaksehirom sezonu završava kao drugoplasirani na tabeli, čime svoje ime upisuje u historiju kluba i prvi put ga uvodi u Super ligu Turske.

Abdullah Avci je Basaksehir vodio praktično sve do 2019. godine, kada je preuzeo Besiktas, uz izuzeće od 2011. do 2013., kada je bio selektor reprezentacije Turske. Avci se bez ikakve sumnje smatra jednim od najzaslužnijih imena za uspjeh koji je ostvario istanbulski klub Basaksehir.