Loš tajming za priznanje

Nevjerovatno: Fakultet u Sarajevu dodijelio zahvalnicu Parlamentu “jer donosi zakone”?!

parlament – skupstina – institucije 7 – db

Sjednice se već duže ne mogu sazvati zbog bojkota zvaničnika iz RS-a. Porazna ocjena Evropske komisije

Na stranici Parlamentarne skupštine BiH objavljena je informacija koja bi mogla biti iz rubrike „vjerovali ili ne“ o tome da je Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, povodom 75 godina rada ove visokoškolske institucije, dodijelio zahvalnicu
Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine “za izuzetan doprinos prilikom izvršavanja zakonodavne, kontrolne i nadzorne uloge“.

Informacija objavljena na zvaničnoj stranici PSBiH

Ova odluka Pravnog fakulteta koja je nedavno donesena, čini se, nije mogla biti donesena u gorem momentu. Sjednice Parlamenta već duže se ne mogu sazvati budući da parlamentarci koji dolazi s područja RS-a zbog Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida bojkotuju institucije BiH.

No, osim što rijetko zasjeda, Parlament BiH još rjeđe donosi zakone, a skoro nikako ključne da Evropska komisija dodijeli kandidatski status našoj državi. Da Parlament loše radi dovoljno je pročitati navode iz izvještaja Evropske komisije o napretku BiH za ovu godinu.

– Parlament je imao minimalan učinak, uprkos zaostalim zakonodavnim obavezama. Ionako vrlo ograničena zakonodavna aktivnost Vijeća ministara rezultirala je u Parlamentu usvajanjem samo pet setova izmjena i dopuna postojećih zakona do juna 2021. godine – navodi se u izvještaju o napretku za BiH.