Velike štete u USK-a: Na području Cazina vjetar odnio krovove 30 objekata

cazin – nevrijeme 4

Velike su štete na objektima farmi i plastenicima usljed jakog vjetra koji je proteklih dana zabilježen na području Unsko-sanskog kantona, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u USK-a.

On je istakao da puno šteta od jakog vjetra ima na području Cazina, a posebno na lokalitetima mjesnih zajednica Stijena i Zmajevac.

“Bukvalno je vjetar nosio krovove sa farmi. Oštećen je veliki broj i stambenih objekata, ali i onih u kojima je smještena stoka. Stanje je katastrofalno. Više od 30 kuća i pomoćnih objekata je ostalo u Zmajevcu i Stijeni bez krovova. Jednostavno vjetar je pomeo krovove. Ima više od stotinu oštećenih objekata, na kojima je uništen i razbijen crijep, polomljen salonit, pokidani i uništeni limovi, ograde…”, rekao je Veladžić.

Osim Cazina, stradali su i objekti farmi na području općine Velika Kladuša i Bihaća, ali u znatno manjoj mjeri. Na ostalim područjima Unsko-sanskog kantona, navodi Veladžić, nema nekih šteta od elementarnih nepogoda prouzrokovanih vjetrom.

Istakao je da što se tiče poljoprivrednog zemljišta prvenstveno usjeva šteta nema, ali da su one evidentirane na plastenicima i drugim objektima u kojima se uzgajaju poljoprivredne kulture.

“Osim stambenih objekata i objekata na farmama u Cazinu su u značajnoj mjeri stradali i plastenici i drugi objekti za poljoprivredu. Najviše je pogođeno to područje. Nešto manje štete bilo je i na području općine Bosanski Petrovac dok na ostalim područjima nije zabilježena nikakva šteta na poljoprivrednim dobrima”, navodi Veladžić.

On je naveo kako bi aktivnosti koje je pokrenuo Grad Cazin na evidentiranju šteta trebale da rezultiraju pomoći stočarima i poljoprivrednicima u njihovom saniranju.

“Vjerujemo da hoće pomoći i to malo više. Već su objavili oglas za prijavu štete. Vjerovatno da se nadoknadi ljudima šteta, odnosno da to nije tek tako urađeno. Ta pomoć će nam biti značajna posebno iz razloga što smo ove godine imali više elementarnih nepogoda koje su prvo na proljeće bile u vidu snjega i mraza, a potom tokom ljetnih mjeseci i suša”, rekao je Veladžić.

Naime, Općina Bosanska Krupa je proglasila stanje prirodne nesreće, a nakon toga je procedura da Komisija za procjenu šteta odlaze na lice mjesta i vrše procjene. Isto je učinjeno i kada je u pitanju Grad Cazin.