Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

olujno nevrijeme

Nevrijeme poharalo sokolačka sela, komisija za utvrđivanje štete od sutra na terenu

Sokolac – nevrijeme – srna (1)

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica donio je odluku o formiranju Komisije za utvrđivanje štete nastale usljed olujnog nevremena i grada koji su pogodili centralni dio te opštine i nekoliko rubnih sela u mjesnim zajednicama Sokolovići i Knežina, koja će sutra izaći na teren kako bi prikupila podatke.

Na području mjesne zajednice Margetići došlo je do potpunog oštećenja na nekoliko stotina dunuma zemljišta pod krompirom, ali i ostalim povrtarskim kulturama, kao i na voću.

Bjelica je rekao da je grad načinio štetu i njivama zasijanim silažnim kukuruzom i livadama kosanicama, čije će posljedice osjetiti proizvođači mlijeka, posebno prilikom obezbjeđivanja stočne hrane.

“Prema podacima koje sam prikupio, šteta je nastala na više od 2.000 dunuma poljoprivrednih površina, na kojima su stradali razni usjevi”, rekao je Bjelica i dodao da je dobio dojave i o oštećenjima krovova na nekoliko stambenih objekata.

Prema njegovim riječima, opština Sokolac će poslije sagledavanja situacije pokušati da iznađe bar dio sredstava za nadoknadu štete stanovništvu, za šta, kako kaže, očekuje podršku i viših nivoa vlasti.

Poljoprivrednik iz sela Lijeska kod Rogatice Dragan Džida kaže da je ove godine zasijao krompir na oko 200 dunuma na više parcela, među kojima i 60 dunuma u selu Margetići kod Sokoca, koje je juče zahvatilo nevrijeme.

On je rekao da je na ovoj parceli nanesena velika šteta jer je grad oštetio 80 odsto usjeva i uništio lisnu masu, čime je rod sjemenskog krompira prepolovljen.

Mještanin sela Maretići Milan Gavrilović naglašava da za svojih 67 godina nije zapamtio nevrijeme kakvo je juče zahvatilo ovo područje, dodajući da je njegovom imanju nanesena katastrofalna šteta – poljoprivrednim usjevima, voću, cvijeću, te da mu je voda prodrla u dio pomoćnih objekata.

“Makadamski put u selu kojim izlazimo na asfaltni put Sokolac – Han Pijesak voda je potpuno uništila i bez pomoći u popravci teško da možemo kolima bilo gdje”, kaže Gavrilović.

Sokočanin Ratko Đurović je na dijelu Luburića polja zasijao 70 dunuma krompira i deset dunuma pšenice, ali su mu usjevi u jučerašnjem nevremenu oštećeni, kako kaže, 20 do 30 odsto, ali vjeruje da će se moći oporaviti.

U sokolačkom Šumskom gazdinstvu “Romanija” naglašavaju da je jučerašnje nevrijeme oštetilo šumske kamionske puteve na nekoliko lokaliteta na području kojim gazduju i da će uslijediti popravka kako ne bi bilo zastoja u procesu proizvodnje.

Dio opštine Sokolac juče je u popodnevnim časovima u dva navrata zahvatilo olujno nevrijeme sa gradom koje je nanijelo veliku štetu stanovništvu.

Prema podacima Meteorološke stanice Sokolac, u ovom mjestu su u protekla 24 časa pala 64 litra kiše po metru kvadratnom.