Ugledni list

New York Times: Bizaran preokret u delikatnim odnosima BiH i Hrvatske

dragan_mektic (2)

Mektić je dao intervju New York Timesu

Delikatni odnosi između dvije bivše jugoslavenske republike dobili su bizaran preokret u četvrtak kad je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine optužio Hrvatsku da kuje plan kako bi lažno prozvala Bosnu terorističkim leglom, piše New York Times.

Mektić je dao intervju New York Timesu, u kojem je naveo kako su hrvatske obavještajne službe natjerale bh. državljanina da unese oružje i eksplozive u džamiju u BiH kako bi ih kasnije otkrili te lažno razotkrili teroristički plan.

Najviši hrvatski zvaničnici opovrgnuli su optužbe, nazvavši ih naporom da se našteti odnosima između dvije zemlje.

“Prijetili su građaninu Europske unije da će mu praviti probleme u zemlji u kojoj radi kako bi ga natjerali da unese oružje u Bosnu, a sve kako bi prikazali BiH zemljom koja je puna terorista i terorističkih kampova”, kazao je Mektić New York Timesu.

Ugledni američki list navodi kako su odnosi dvije zemlje zategnuti ranijim izjavama predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja je razbjesnila bh. javnost kazavši kako se “nekoliko hiljada terorista” vraća nakon pada tzv. Islamske države.

Prema pisanju New York Timesa, stanovništvo BiH osjećalo se ugroženo zbog svoje vjere.

Lokalni mediji pišu kako se najmanje 200 muškaraca i oko 70 žena nalazi na teritoriji ISIL-a u Siriji i Iraku, a BiH je jedna od prvih evropskih zemalja koja je objavila da će prihvatiti svoje stanovnike koji se vraćaju iz kurdskih kampova gdje su zarobljeni na sjeveru Sirije.