BiH

Nezadovoljni rudari ni nakon 15 sati ne žele izaći iz jame

29/06/2015

Blizu četrdeset rudara uposlenih u Rudniku mrkog uglja “Abid Lolić” već 15 sati se nalazi u jami, a u mjestu Bila kod Travnika nalazi se i ekipa N1 televizije.

Radnici su nakon završetka treće smjene odbili izaći na površinu nezadovoljni situacijom u kojoj se nalaze. Oni su pred nadležne organe postavili niz zahtjeva za koje očekuju da se ispune.

Među njihovim zahtjevima je raskid ugovora s građevinskom firmom Rudar d.o.o. Tuzla, zatim ugovori na neodređeno za novoprimljene radnike, te smjena Upravnog odbora.

Žele da finansijska policija dođe i provjeri poslovanje ovog rudnika koji ima blizu 300 zaposlenih.

Nakon toga traže isplaćivanje regresa po rješenjima za godišnje odmore za ovu i prošlu godinu, kao i smjenu upravnika jame i tehničkog direktora rudnika, saopćeno je iz Sindikalnog odbora RMU “Abid Lolić”.

Direktor rudnika je kazao da od svih zahtjeva jedino može ispuniti isplatu regresa, dok ostalo ne zavisi od njega. Treba naglasiti da on trenutno očekuje instrukcije Elektroprivrede kako bi znao šta treba učiniti.

Predsjednik Sindikata je rekao da rudari ne planiraju izaći iz jame, iako su pod zemljom više od 15 sati. Nije poznato da li će im se pridružiti ostale kolege koje se nalaze ispred zgrade Uprave.

Također ne zna se da li nezadovoljni radnici imaju dovoljno vode i hrane.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.