Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Nezaposlene majke u RS-u peti put izlaze na ulice

27/01/2018

Nezaposlene majke u RS-u, koje ne primaju materinski dodatak, sutra će u Banjoj Luci peti put izaći na ulice kako bi iskazale svoje nazadovoljstvo i još jednom skrenule pažnju javnosti na diskriminaciju koja je napravljena novim Zakonom o dječijoj zaštiti.

Majke pozivaju sve građane da ih podrže u njihovoj borbi sutrašnjim okupljanjem u blizini zgrade Vlade u Banjoj Luci.

U prethodnom periodu poslale su sedam zahtjeva za sastanak sa premijekrom RS-a Željkom Cvijanović i ni jedan nije urodio plodom.

Kako navode, ne žele da odustanu od borbe za svoja prava i ako ne dođe do sastanka sa premijerkom pripremaju apelaciju Ustavnom sudu koju planiraju predati u februaru mjesecu.

Podsjećaju da su nezaposlene majke odmah nakon usvajanja Zakona o dječijoj zaštiti u Narodnoj skupštini RS-a zatražile sastanak s Cvijanović kako bi ih “kao žena saslušala i razumjela da svaka majka djetetu treba obezbijediti hranu, lijekove, garderobu i da ne bi trebalo biti diskriminacije ni među majkama ni među djecom”.

Zakonom o dječijoj zaštiti RS-a, koji je usvojen krajem prošle godine, predviđeno je da materinski dodatak od 405 KM primaju samo majke čija su djeca rođena 1. decembra 2017. godine i poslije i to do navršene godine dana starosti, odnosno 18 mjeseci ako su u pitanju blizanci ili treće dijete.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.