Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nezavisni kandidati ostvarili veliki uspjeh na jučerašnjim izborima

BiH

nezvisni
Hadžibajrić, Kasumović i Ramović

Većina stranaka koje su i proteklih godina dobijale najviše glasova birača, na jučerašnjim lokalnim izborima su osvojile najviše načelničkih pozicija. Koalicija SDA-SBB, zatim SDP i HDZ u Federaciji BiH, te SNSD u RS-u mogu se pohvaliti sa najviše osvojenih pozicija.

Ipak, jučerašnje izbore, pored incidenata u Stocu i Srebrenici, ponajviše su obilježile pobjede nezavisnih kandidata za načelnike pojedinih općina. Iako iza sebe nisu imali veliku predizbornu logistiku koju su stranke mogle obezbjediti svojim članovima, nezavisni kanidati su ipak uspjeli ostvariti zapažene rezultate.

Tako će prema preliminarnim rezultatima CIK-a Muhamed Ramović gotovo sigurno biti načelnik Goražda, dok je u prednosti i nezavisni kandidat u Kalesiji Sead Džefić.

Nakon većine prebrojanih glasova u Zenici nezavisni kandidat Fuad Kasumović s 33,11 posto osvojenih glasova vodi ispred Naidina Ahmetspahića (SDA-SBB) koji je osvojio 28,68 posto glasova. Kasumović je već proglasio izbornu pobjedu.

Načelničku poziciju u Visokom prema preliminarnim rezultatima zadržat će Amra Babić koja je prije lokalnih izbora u BiH napustila SDA.

Ibrahim Hadžibajrić ostat će načelnik Općine Stari Grad Sarajevo. On je ovaj put pobijedio kao nezavisni kandidat, što su sinoć potvrdili i članovi koalicije SDA-SBB.

U Bugojno također ubjedljivo vodi nezavisni kandidat za načelnika Hasan Ajkunić, dok je slična situacija u Kneževu gdje vodi Goran Borojević.