Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rušenje barijera

Neznanje životima plaćaju djeca i starci: GSS apeluje da se uvedu moderne metode potrage za nestalima

gss

“Na ovim prostorima tradicionalne akcije potrage po osjećaju i intuiciji, bez stručno osposobljenih organizatora i voditelja”

Savez Gorskih službi spašavanja (GSS) u BiH pozvao je na rušenje birokratskih barijera i usvajanje suvremenih metode traganja i spašavanja, prenosi Fena.

“Ne možemo i ne smijemo ne primijetiti, i to glasno, kako su pojedine nedavne, javnosti poznate, potrage za nestalim i izgubljenim osobama u BiH pokazale nespremnost našeg balkanskog mentaliteta prihvatiti nešto novo, provjereno bolje i kvalitetnije u vođenju i organizaciji traganja za nestalim i izgubljenim osobama na terenu.

I dalje smo svjedoci neuspješnih potraga za nestalim i izgubljenim osobama koje se uglavnom odvijaju po klasičnim metodama spontanog vođenja i nestručne organizacije potrage”, navodi se u priopćenju za javnost GSS-a u BiH.

Na ovim prostorima tradicionalne akcije potrage po osjećaju i intuiciji, bez stručno osposobljenih organizatora i voditelja, još žive u praksi, dok se od takvih metoda u suvremenom spasilačkom svijetu davno odustalo.

Iz GSS-a u BiH upozoravaju kako otpor novim znanjima rezultira zakašnjelim i nekvalitetnim reakcijama u slučajevima nestanka osoba, što gotovo redovito rezultira tragičnim završetkom.

“Zašto naše neznanje životima moraju plaćati nestali starci i djeca, jer nisu na vrijeme pronađeni, jer se koriste zaostale metode organizacije traganja, ili su neki tvrdokorni birokratski umovi odlučili ne pozivati ponuđenu pomoć ljudi koji u svojim redovima imaju školovane i iskusne organizatore traganja (voditelje potrage) i školovane tragače s provjerenim znanjem i iskustvom u traganju. Ne pozivaju ih samo zato što s njima nemaju ugovor – obični komad papira”, navodi se dalje u priopćenju te se dodaje kako volonteri GSS-a niti ne traže potpisivanje bilo kakvih ugovora, već nude svoju pomoć, vrijeme, znanje i vještine.

GSS u BiH njeguje i razvija suvremene metode traganja već punih sedam godina, navodi se dalje. U svom članstvu ima kvalitetne, školovane i iskusne instruktore za vođenje potraga, iskusne “search managere”, vođe timova i obučene i licencirane tragače, koji iza sebe imaju stotine uspješnih akcija potrage i spašavanja.

“Metode i programi obuka traganja i spašavanja GSS -a u BiH prepoznate su u široj regiji, samo ne i u BiH, bar ne dovoljno. I u našoj zemlji postoje svijetli primjeri državnih ustanova koje ne pate nužno od birokratskih barijera. Menadžment Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) prepoznao je kvalitete obuke GSS u BiH. Instruktori saveza obučili su djelatnike FUCZ u osnovnim vještinama traganja i spašavanja, iako je FUCZ državna institucija, a GSS u BiH nevladin sektor-udruga građana”, poručili su iz GSS BiH.

To je odličan primjer pozitivne prakse u nastojanju poboljšavanja kvalitete zaštite i spašavanja građana, navode iz GSS-a u BiH, te primjer premoštavanja prepreka između vladinog i nevladinog sektora i primjer pobjede dobre volje nad tvrdokornim birokratskim preprekama.

“Iskreno se nadamo kako će i kolege u organizacijama gorskih službi spašavanja koje to nisu do sada, što skorije prihvatiti nove vjetrove koje donosi suvremena metodologija traganja. Naša je želja svoja znanja, koja smo učili ponajviše od hrvatskog HGSS-a, prenijeti svima u našoj zemlji , samo i isključivo s ciljem da naši nestali i izgubljeni budu što prije pronađeni, po mogućnosti živi. Nadamo se kako će što prije humana potreba za pronalaskom i spašavanjem naših nestalih i izgubljenih, nadvladati tvrdokornu birokraciju kojoj je očito, danas, ljudskost manje bitna”, stoji na kraju priopćenja za javnost GSS-a u BiH.

gss