Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nezvanični rezultati referenduma u RS-u 48 sati nakon izjašnjavanja građana

komisija-za-provodenje-referenduma-2

Iz Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj, zakazanog za nedjelju, 25.septembra, najavili su da će objaviti prve nezvanične rezultate izjašnjavanja građana o 9.januaru kao Danu RS-a odmah nakon prikupljanja rezultata glasanja od općinskih i gradskih komisija, a najkasnije 48 sati od zatvaranja glasačkih mjesta.

Glasačka mjesta 25.septembra, kako navode, bit će otvorena od 7.00 do 19 sati.

Komisija će na svaka dva sata saopćavati izlaznost na referendumu.

Naglašavaju da je ispunjavanje referendumskog listića na glasačkom mjestu tajno, kao i glasanje koje se može obaviti lično.

Nijedna osoba ne smije ometati glasača koji ispunjava glasačke listiće, niti rad općinske ili gradske komisije za provođenje referenduma.

Ističu i da Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi u RS-u utvrđuje pitanje javnosti postupka i kampanje putem sredstava informiranja.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH nije referendumskoj komisiji dostavila centralni birački spisak, već je ova komisija utvrdila svoj po kojem pravo glasa u nedjelju ima oko 1,2 miliona građana RS-a.

Protiv referenduma u RS-u su međunarodna zajednica u BiH, bošnjački zvaničnici, a ne podržava ga ni zvanični Beograd.

Iz opozicije su upozoravali da referendum o Danu RS-a sedam dana uoči lokalnih izbora u BiH vladajući SNSD koristi u predizborne svrhe, budući da se može pretpostaviti odgovor srpskog naroda na ovom referendumskom izjašnjavanju.

Kolegijum Narodne skupštine RS-a zatražio je jučer od Vlade da u skupštinsku proceduru uputi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o praznicima Republike Srpske radi provođenja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o Danu RS-a.

Po ranijim najavama, 9.januar kao Dan RS-a ne bi bio obavezan za praznovanje Bošnjaka, koji su protiv obilježavanja tog datuma.