Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lična inicijativa

Ni Crnadak, ni ministarstvo: Zamjenik Brkić tražio inspekcijski nadzor zbog imenovanja Mlinarević

martina mlinarević

Inspekcijski nadzor u slučaju imenovanja ambasadorke BiH u Republici Češkoj zatražio je zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić (HDZ BiH)

Nakon što je danas iz MVP BiH stiglo saopćenje da je zatražen inspekcijski nadzor u vezi imenovanja ambasadorice BiH u Češkoj Martine Mlinarević Sopta, večeras je iz MVP BiH upućen novi dopis medijima.

Kako je pojašnjeno, inspekcijski nadzor u slučaju imenovanja ambasadorke BiH u Republici Češkoj zatražio je zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić (HDZ BiH), a ne ministar, niti Ministarstvo inostranih poslova BiH.

“Zamjenik ministra je dopis Ministarstvu pravde BiH u kojem traži inspekcijski nadzor sačinio u skladu sa svojim ingerencijama, ali se radi o njegovoj ličnoj inicijativi. Ministarstvo je u slučaju ovog imenovanja postupilo po odluci Predsjedništva BiH o imenovanju ambasadora, čija je to isključiva ustavna nadležnost. MIP BiH smatra da nijedna institucija nema nadležnost da onemogućava ili usporava Predsjedništvo BiH u izvršavanju svojih obaveza u skladu sa Ustavom BiH. Nakon svih provedenih procedura ambasadorka Martina Mlinarević Sopta dobila je agreman od Republike Češke, a po pitanju nesaglasnosti njenog stepena obrazovanja i Pravilnika o sistematizaciji u MIP BiH sačinjena je zabilješka koja je dostavljena Predsjedništvu BiH. Nesporazum u vezi sa adresom sa koje je prijava poslana nastao je u internoj komunikaciji unutar Ministarstva.

U prilogu saopštenja dostavljen je i dopis zamjenika ministra Josipa Brkića Upravnom inspektoratu Ministarstva pravde BiH.