Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Federalno tužilaštvo FBiH

Ni godinu od nestanka novca iz sefa Tužilaštva USK-a istraga nije okončana

tuzilastvo usk

Federalno tužilaštvo FBiH smatra da su apsolutno neprihvatljivi ovakvi propusti u jednoj pravosudnoj instituciji i stoga će i dalje poduzimati sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti, kako bi se odgovorni počinioci priveli pravdi-naveli su iz Federalnog tužilaštva

Skoro godinu dana je prošlo otkako je otkriveno da je iz sefa Tužilaštva Unsko-sanskog kantona nestalo više desetina hiljada maraka, a do danas se ne zna niti ko je otuđio novac, koliko ga je tačno ukradeno, niti je utvrđena odgovornost nadležnih u Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona koji bi trebali brinuti o novcu i drugim vrijednim predmetima oduzetim u istragama o počinjenim krivičnim djelima.

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Ukradeni novac dio je dokaznog materijala iz krivičnih djela, no iz kojih konkretno, do sada javnost nije upoznata.

Iz Federalnog tužilaštva su za Fokus potvrdili da istragu u ovom predmetu vodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo o čemu je Federalno tužilaštvo rješenje donijelo još u martu prošle godine.

Pitali smo u Tužilaštvu KS zbog čega istraga u ovom predmetu traje skoro godinu, kao i je li utvrđeno koliko je novca nestalo iz sefa Tužilaštva USK-a, no u odgovoru iz te pravosudne institucije nema odgovora na naša pitanja.

– U navedenom predmetu Tužilaštvo u saradnji sa FUP-om poduzima radnje u cilju identifikacije počinioca/laca krivičnog djela i provjere navoda iz prijave. U skladu sa predviđenom zaštitom krivičnog postupka, trenutno Vam ne možemo dati više informacija, navodi se u odgovoru Fokusu iz Tužilaštva KS.

Ni iz Federalnog tužilaštva nisu odgovorili na naš upit koliko je tačno novca nestalo iz sefa Tužilaštva USK-a, jer se već godinu u javnosti plasiraju informacije o nestanku iznosa od 20.000 pa do više od 50.000 KM. Bez odgovora su ostala i pitanja koji tužitelji/ce Tužilaštva USK-a su zadužili predmete iz kojih je nestao novac.

Pitali smo nadležne u Federalnom tužilaštvu i koliko se može imati povjerenja u jednu pravosudnu instituciju unutar koje je moguće da nestane novac i kako se od tužilaca koji su direktno odgovorni za određene predmete iz kojih je ukraden novac, može očekivati da rade odgovorno i savjesno svoj posao u drugim predmetima kada ne mogu razriješiti slučaj u “svojoj kući” odnosno tužilaštvu u kojem rade.

-Federalno tužilaštvo FBiH smatra da su apsolutno neprihvatljivi ovakvi propusti u jednoj pravosudnoj instituciji i stoga će i dalje poduzimati sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti, kako bi se odgovorni počinioci priveli pravdi-naveli su iz Federalnog tužilaštva.

Premda riječi iz Federalnog tužilaštva zvuče optimistično i obećavajuće u kontekstu utvrđivanja odgovornosti za krađu novca iz sefa u Tužilaštvu USK-a, činjenica da je prošlo toliko vremena od tog događaja, a da se još uvijek ne zna ko je odgovoran za nestanak novca u jednoj pravosudnoj instituciji, kao da čak niko nije ni suspendiran zbog toga, impliciraju na to da ili imamo apsolutno nesposobne ljude na pozicijama s kojih bi trebali rasvijetliti ovaj slučaj ili istragu neko opstruira.

Jer, u ovom slučaju novac je nestao iz sefa koji je dostupan samo određenim zaposlenicima Tužilaštva i skandalozno je i apsurdno da je nestao s mjesta na kojem je trebao biti najsigurniji, a još apsurdnije je da razni istražni timovi koji su i prije preuzimanja ovog slučaja od Tužilaštva USK i njegovog prenošenja na Tužilaštvo KS nisu za godinu dana istragu i okončali.

Baš zbog toga i težine te spoznaje, istraga o ovom slučaju za koji je javnost itekako zainteresirana , prvenstveno zbog (ne)povjerenja u pravosuđe trebala bi biti što prije okončana. Jer, kako će građani vjerovati jednom tužilaštvu u kojem se krade novac, a pri tome od toga prođe i godina, a niti se znaju počinioci, a ni odgovorni.

Inače, ovo nije jedini slučaj kada je iz jedne pravosudne institucije nestao novac. Prije nekoliko godina tužitelj Tužilaštva BiH Božo Mihajlović optužen je, a potom osuđen na pet godina zatvora za nesavjestan rad u službi, zato što je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje saradnice, koja je godinama prisvajala privremeno oduzeti novac iz više predmeta.

Osuđujuća presuda Mihajloviću pred Sudom BiH je ukinuta krajem 2020. godine i novi postupak protiv njega vodi se pred Općinskim sudom u Sarajevu.