Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odlaze porodice

Ni pandemija nije zaustavila odlazak stanovništva iz USK

usk bihac (1)

Sa evidnecije nezaposlenih zbog odlaska u inostranstvo u prva tri mjeseca obrisano je 114 osoba, a od trećeg do osmog mjeseca odjavljena 521 osoba

U Unsko-sanskom kantonu godinama je prisutan odlazak radno sposobnog stanovništa, ali i kompletnih porodica. To se najviše vidi na evidencijama biroa rada i upisnim kvotama osnovnih i srednjih škola, ali i na slabijem punjenju budžeta.

Prošle je godine Unsko-sanski kanton napustilo oko 2.500 radno sposobnih Krajišnika koji su povoljnije uvjete rada i bolji standard našli u Evropskoj uniji. Usprkos koroni, odlaze i ove godine.

– Sa evidnecije nezaposlenih zbog odlaska u inostranstvo u prva tri mjeseca obrisano je 114 osoba, a od trećeg do osmog mjeseca odjavljena 521 osoba – navodi Jasmin Prošić, šef odsjeka u Službi za zapošljavanje.

Odlazak se najviše primjetan u školama u kojima je svake godine znatno manje djece, u prosjeku godišnje 20 posto. Samo ove godine manje je oko 1.400 učenika.

– U osnovne škole upisano je 18.100 učenika, a u srednje 7.885, što je u odnosu na prošlu godinu 1.150 manje učenika u osnovnoj i 198 manje u srednim školama – ističe Albijana Trnavci, sekretar Ministarstva obrazovanja USK-a.

Na listama nastavnika koji nemaju punu normu bude oko 400 nastavnika koji u konačnici ipak budu zbrinuti. Tome, ipak, predstoji sada već tržišna utrka škola koje moraju imati i dobar marketing.

– Gimnazija je zadovoljna s upisom ove godine jer je nudila nove smjerove i izborne programe, što se u konačnici i isplatilo – kaže Jasmin Hodžić, direktor Gimnazije u Bihaću.

Posljedica masovnog odlaska stanovništva koje sa sobom nosi iseljavanje kompletnih porodica svakako je i znatno manji trgovinski, odnosno ugostiteljski promet, ali i znatno slabije punjenje budžeta.

https://www.facebook.com/federalna/posts/3913790598636379