Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ni video snimak nije dovoljan dokaz policiji u SBK

specijalci-fup
Ilustracija

U proteklim godinama u BiH je prijavljeno više slučajeva neprofesionalnog ponašanja ili prekoračenja ovlasti policijskih službenika na terenu, a ni postojanje video snimaka odnosno jasnih dokaza nije rezultiralo kažnjavanjem, pa čak ni opomenom.

Takav slučaj je zabilježen i u Srednjo-bosanskom kantonu (SBK). Tokom maja ove godine na društvenim mrežama se pojavio snimak na kojem se vidi kako policijski službenici u prostorijama svoje stanice u Vitezu nogom udaraju Ivana Franjića koji je bio priveden.

Franjićev sin Kristijan snimio je ovaj incident a nedugo zatim podnijeli su prijavu Odjelu za profesionalne standarde MUP-a SBK.

U proteklih skoro osam mjeseci u ovom MUP-u su provodili istragu povodom ovog slučaja te utvrdili da nije bilo dovoljno dokaza!?

Kako je za Fokus.ba istakao policijski komesar Faik Adilović, Ivan Franjić se obratio MUP-u SBK s pritužbom na neprofesionalan rad i prekomjernu upotrebu sile od strane policijskih službenika Jedinice za specijalističku podršku MUP-a SBK.

“Pritužba je uredno zaprimljena i proslijeđena Uredu za pritužbe javnosti koji je dana 21.07.2017. godine, na svom sastanku, odlučio da se provede interni postupak. Nakon provedenog internog postupka izvještaj sa dokumentacijom je proslijeđen Uredu za žalbe javnosti koji je nakon uvida u istu, dana 30.11.2017. godine na sastanku odlučio da je pritužba bez dovoljno dokaza”, kazao je Adilović za Fokus.ba.