Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Analiza: EU se ponovo angažuje na Balkanu, a građanima BiH je svejedno

bih eu zastave sto

Prema analizi uglednog analitičkog portala Politico, Evropska unija će se u narednom periodu značajno angažovati na Balkanu, no, u pojedinim zemljama ove regije entuzijazam kod građana kada je riječ o članstvu u Uniji značajno je opao.

Tako je istraživanje provedeno ove godine pokazalo da čak 46 posto građana BiH smatra da ulazak zemlje u EU ne bi bio ni dobar ni loš potez, dok je njih 31 posto istaklo da bi to bio dobar potez.

Najviše entuzijazma za EU i dalje pokazuju Kosovari. Od anketiranih građana njih 90 posto smatra da bi za Kosovo bilo dobro da uđe u EU. Mnogo više entuzijazma od Bosanaca i Hercegovaca pokazali su i građani Albanije, Makedonije i Crne Gore. BiH se tako našla na pretposljednjem mjestu ove liste, a na posljednjem mjestu je Srbija čiji su građani najmanje zainteresovani za EU.

U svojoj opsežnoj analizi Politico ističe da dodatni problem za EU predstavlja Rusija koja ohrabruje separatističke ambicije Republike Srpske.

“Zvaničnici Evropske unije priznaju da je iznimno teško dobiti podršku javnosti u EU za prijem siromašnih evropskih zemalja. U tim zemljama koje su nedavno ratovale i dalje je prisutna nestabilnost, sa desnicom koja sve više jača. Osim toga, Evropljani u pojedinim zemljama ne mogu da prihvate migrante iz centralne i istočne Evrope”, navedeno je u ovoj analizi.

Istaknuto je i da će za proširenje EU na prostoru Balkana veliki problem predstavljati odnos Srbije i Kosova. To je zato što pet članica EU još uvijek ne priznaje Kosovo kao državu.

“U proteklim mjesecima EU se ponovo zainteresirala za Balkan ponajviše nakon alarmantnih pokušaja Rusije da u tom dijelu Evrope nametne svoj uticaj, ali i zbog pogoršanja u odnosima pojedinih zemalja regije. Lideri EU počeli su iznova slati signale da je put do Brisela otvoren”, navedeno je, između ostalog, u analizi portala Politico.