Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom PSBiH

Nije došlo do smjene ministra Josipa Grubeše, spasili ga glasovi SDA!

Sarajevo: Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
03.02.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine BiH. Josip Grubesa Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Za smjenu je bilo 14 glasova, 17 protiv i 1 suzdržan

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH nije došlo do smjene ministra pravde BiH Josipa Grubeše (HDZ).

Piše: A. DUČIĆ

Protiv je bilo 17 poslanika i to iz HDZ-a i SNSD-a, što je bilo očekivano, ali i SDA. Bez glasova SDA, koji su se priklonili SNSD-u i HDZ-u i tako spasili Grubešu, 14 poslanika koji su glasali za smjenu bili su u manjini.

Inače za njegovu smjenu glasali su poslanici Naše stranke, SDP-a, PDP, SDS, NB, A-SDA i DF-a.

Šesnaest poslanika potpisalo je inicijativu na osnovu zaključka Privremene istražne komisije Zastupničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH od 2. februara, kojim se traži Grubešina smjena zbog loših rezultata rada i odbijanja saradnje sa ovom
komisijom

Incijativa grupe poslanika za pokretanje glasanja o rekonstrukciji Vijeća ministara putem smjene ministra pravde Josipa Grubeše na predloženom je dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Šesnaest poslanika potpisalo je inicijativu na osnovu zaključka Privremene istražne komisije Zastupničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH od 2. februara, kojim se traži Grubešina smjena zbog loših rezultata rada i odbijanja saradnje sa ovom komisijom.

Inicijativu su potpisali Zlatan Begić, Mira Pekić, Zukan Helez, Branislav Borenović, Damir Arnaut, Dragan Mektić, Nada Mladina, Nermin Nikšić, Vlatko Glavaš, Predrag Kojović, Aida Baručija, Saša Magazinović, Dženan Đonlagić, Enver Bijedić, Nenad Nešić i Mirjana Marinković Lepić.