Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sindikat SIPA-e

Nije nas iznenadio pokušaj samoubistva policajca Granične policije BiH

most raca (1)

Jučerašnji događaj, na sreću i zbog brzog i prisebnog djelovanja kolega iz Srbije nije završio tragično poput događaja iz januara 2020. godine

Juče u večernjim satima na mnogim portalima odjeknula je vijest da se na Graničnom prijelazu Rača odigrala prava drama te da je policajac Granične policije Bosne i Hercegovine pokušao izvršiti samoubistvo skokom sa mosta u rijeku Savu koja nas u Sindikatu Državne agencije za istrage i zaštitu nije iznenadila.

Sindikat unazad nekoliko godina ukazuje na problem nepostojanja obaveznih sistematskih pregleda policijskih službenika i potrebu za donošenjem novog Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine na što nadležni predstavnici vlasti uopće ne reaguju.

Jučerašnji događaj, na sreću i zbog brzog i prisebnog djelovanja kolega iz Srbije nije završio tragično poput događaja iz januara 2020. godine kada je službenik SIPA-e izvršio samoubistvo službenim pištoljem, međutim taj događaj kao i ovaj juče već danas je za mnoge a pogotovo za predstavnike vlasti zaboravljen i nisu mu pridali ni najmanji značaj.

S tim u vezi, apleujemo na ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine gospodina Cikotića, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltiju i sve ostale predstavnike vlasti da zahtjeve Sindikata u pogledu hitnog donošenja novog Zakona o policijskim službenicima kojim bi između ostalog bili definirani i obavezni ljekarski pregledi shvate ozbiljno i pristupe njegovoj izradi i usvajanju kako bi se prevenirali i izbjegli ovakvi i možda čak i tragičniji događaji, stoji u pismu koje potpisuje Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata SIPA-e.