Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

žurnal

Nije Seb nego Sebija: Šta krije generalna direktorica KCUS-a? (VIDEO)

bakir-sebija-izetbegovic-750×460

Nije KCUS loše poslovao nego su oni koji čitaju izvještaje amateri. Nije generalna direktorica odbila liječenje Nadin Smajlović nego ga je zabranila. Nije otjerala ljekare i profesore s KCUS-a i Medicine nego im je pokazala vrata. Nije Sebija nego Seb

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović u svojim dosadašnjim javnim istupima govorila je veoma precizno, iznoseći egzaktne podatke, brojke, imena i datume. U svakom trenutku mogla je reći koliko je uposlenika ustanove koju vodi na bolovanju, koliko dana u prosjeku koriste godišnji odmor, kolika je ušteda KCUS-a, koliko imaju kreveta…

Zato je drugo lice koje je pokazala tokom jučerašnjeg svjedočenja u predmetu Respiratori bilo prilično iznenađenje, piše Žurnal.

– Da li se sjećate detalja ugovora koji ste potpisali sa firmom Cubicus? – pitao je tužitelj.

– Kubi…. Kubikus? – jedva se prisjetila čak i imena kompanije sa kojom je sklopila ugovor vrijedan tri miliona KM. Neobično, za osobu koja bh. javnost posljednjih godina redovno izvještava o brojkama, posebno kada govori o uštedama koje je napravio KCUS pod njenim vođstvom.

Kolutala je očima, uzdisala, pitala da li može ići na posao, tužiocu upućivala neprimjerene komentare poput onog da on odgovor na to pitanje već zna. Na kraju svjedočenja žurno je ustala, promrsila da nju čeka 520 pacijenata (selektivna memorija) i skoro je možemo čuti kako je završila rečenicu kada je iza sebe zatvorila vrata sudnice.

Koliko god željela ostaviti dojam da je njoj jučer u sudnici Suda BiH bilo dosadno, da je se tema ne tiče previše, i da nije u potpunosti sigurna zašto je uopće tu kada samo želi ići i raditi, prepiska koju je iznijelo Tužilaštvo ukazuje da je bila upoznata sa nabavkom respiratora.

ŠUTITE, AMINA, ŠUTITE

Bahati odnos direktorice KCUS-a koji se prenio u sudnicu nije ništa novo kada je riječ o njenom ophođenju sa ljudima koji postavljaju neugodna pitanja.

Kada su novinari Žurnala pisali o poslovanju KCUS-a poslala nam je prijateljsko pismo sa porukom: doći ćete kod mene da se liječite.

„Nemojte me tjerati da pročitam vaše poruke! Hoćete li da pročitam poruku kako sam divna i uspješna? Šutite, Amina, šutite!“ – zaprijetila je tokom stand up konferencije novinarki Dnevnog avaza u amfiteatru KCUS-a, dok su joj okupljeni doktori aplaudirali.

„Ja vam nisam član vašeg društva propalica na koje ste vi naučili. Još jednom da čujem da ste uzeli moje ime u usta, zapamtit ćete me za života. Treba li da ponovim?“ – prijetila je Ademiru Spahiću, tadašnjem uposleniku KCUS-a.
Članovi Sindikata i uposlenici na Kliničkom centru javno su svjedočili da direktorica uposlenicima prijeti da će im „iščupati grkljan“.

KRIZNI ŠTAB PO MJERI

U intervjuu koji je nedavno dala za N1 oštro je kritikovala sastav Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo. Posebno se osvrnula na, kako je rekla, njihovu nekompetentnost, jer je koordinator štaba „medicinski tehničar“.

Koordinator štaba je upravo Ademir Spahić, kojem je prije nekoliko godina prijetila, i nakon čega je otpušten sa KCUS-a. Općinski sud u Sarajevu kasnije je presudio da je Spahić nezakonito dobio otkaz sa mjesta glavnog tehničara KUM-a i odredio da mu KCUS mora isplatitit 10.852 KM odštete. Očito je direktorici Izetbegović više od „nekompetencije“ zasmetalo što je Sud presudio na štetu KCUS-a. Ovo nije jedina presuda koju je KCUS izgubio po tužbi uposlenika.

Za razliku od Kriznog štaba KS-a, za Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH imala je riječi hvale:
– Dobro sarađujemo – rekla je.

Naravno da dobro sarađuju kada je federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić do sada zatvarao oči na nezakonitosti kako bi pogodovao KCUS-u. Posljednja je imenovanje privremenog Upravnog odbora KCUS-a u koji Federalna vlada, a na prijedlog ministra Mandića, nije imenovala predstavnike Kantona Sarajevo. Bilo je to početkom februara, i uskoro ističe period od 60 dana, na koliko je privremeni UO imenovan. Ministarstvo zdravstva KS-a objavilo je javni poziv za prijave kandidata ispred Kantona Sarajevo, kao jednog od osnivača KCUS-a.

Raniji kandidati KS-a za članove bili su Ismet Gavrankapetanović i Belma Kapo.

Belma Kapo nedavno je imenovana u Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja i za Žurnal je potvrdila kako se nije prijavila na konkurs i kako neće biti novi prijedlog za člana UO ispred KCUS-a:

– Iako nemam zakonske prepreke da budem u dva upravna odbora, moje i politike SDP-a nisu takve, meni to nije prihvatljivo iz etičkih razloga.

Po okončanju javnog poziva Ministarstva, i isteku 60 dana, ministar Vjekoslav Mandić trebao bi Federalnoj vladi predložiti novi sastav UO-a. Upravni odbor KCUS-a može zahtijevati razrješenje direktora ustanove, i zato je sasvim jasno zbog čega se direktorica Izetbegović toliko opire da u njegov sastav uđu i predstavnici KS-a, sa kojima je sada na ratnoj nozi.

ŠTA KRIJE DIREKTORICA KCUS-a?

Samovolja koju godinama provodi u ovladavanju zdravstvenim sistemom (ljekarske komore, upravni odbori, Medicinski fakultet u Sarajevu, prijave etičkim komitetima nepodobnih ljekara…) ogleda se i u slučaju odbijanja liječenja djevojčice Nadin Smajlović.

Svojim potezima generalna direktorica KCUS-a naštetila je ugledu ljekara i ustanove. Posljednji slučaj kada nije dozvolila ulazak turskim ljekarima u KCUS, pravdajući to time što nemaju potvrdu o nekažnjavanju, opravdano je izazvala nedoumice: šta to generalna direktorica krije?

O njenom i radu ustanove koju vodi ne smije se raspravljati u Federalnom parlamentu, njen rad ne smiju revidirati predstavnici Kantona Sarajevo u Upravnom odboru KCUS-a, profesori koje ne voli ne smiju predavati na Medicinskom fakultetu.

Komentarišući prije nekoliko godina odbijanje Kantonalne skupštine da usvoji izvještaj o poslovanju KCUS-a za tu godinu rekla je kako neusvajanje samo pokazuje „amaterizam ljudi koji su ga čitali“. Nije KCUS loše poslovao nego su oni amateri. Nije odbila liječenje Nadin nego ga je zabranila. Nije otjerala ljekare i profesore s KCUS-a i Medicine nego im je pokazala vrata. Nije Sebija nego Seb.