Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gradsko vijeće

Nije usvojen dnevni red, Zenica bez budžeta za 2020. godinu

gradsko vijece zenica 1

Jedanaest vijećnika glasalo je za dnevni red današnje sjednice, dok je 13 njih bilo suzdržano, zbog čega nije usvojen ni dnevni red sjednice

Nakon što vijećnici nisu izglasali dnevni red, 47. sjednica Gradskog vijeća Zenica je završena, a Grad Zenica je i dalje bez budžeta za 2020. godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog činjenice da vijećnici nisu usvojili dnevni red sjednice, Grad Zenica ostaje u blokadi bez budžeta ili odluke o privremenom finansiranju za 2020. godinu.

Ispred zgrade gradske uprave jutros su se prije sjednice okupili i radnici “Zenicatransa”, koji su još jednom pokušali ukazati na situaciju u kojoj se nalaze.

Kako je rekao Huso Sarvan, predsjednik sindikata radnika “Zenicatransa”, radnici ne očekuju ništa od današnje sjednice. Dobili su i odluku Kantonalnog suda po kojoj se predmet Gradske uprave protiv sindikata ovog preduzeća vraća Općinskom sudu koji je u prvostepenoj odluci presudio deblokadu autobuske stanice u Zenici.

“Kantonalni sud je prepoznao da su učinjene pogreške u vođenju procesa te je vraćeno na razmatranje prvostepenom sudu. Na ovoj raspravi bit će omogućeno i našem advokatskom timu i nama da se izjasnimo, da dokažemo da se ne radi o štrajku nego blokadi. Od današnje sjednice ne očekujemo ništa, mi smo postali imuni na dešavanja u Gradskom vijeću. Ima veliki broj vijećnika koji bi ovo jednostavno riješili, ali nemaju saglasnost Gradske uprave ni gradonačelnika. Rješenje pitanja Zenicatransa nije samo za Zenicatrans, nego i za sve funkcije grada”, rekao je Sarvan i dodao kako radnici nastavljaju s blokadom autobuske stanice u Zenici, koja je započela 31. decembra prošle godine.

“Ovo je bruka i sramota da jedan čovjek radi ovo što radi, da ne da vijećnicima da donesu budžet, da ne da nama da radimo, da kaže da nas treba ugasiti”, rekao je Sarvan nakon sjednice Gradskog vijeća.

Jasmin Hodžić, vijećnik SBB-a u GV Zenica rekao je kako je ova situacija vještački stvorena.

“Situacija je nažalost vještački napravljena takvom kakva jeste. Ispaštaju budžetski korisnici, a i mi jer nam nije jednostavno. Ovo se može sve riješiti za sedam dana bez problema”, rekao je Hodžić.

Diana Bešić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenice rekla je kako očekuju od gradonačelnika da izvrši svoju zakonsku i poslovničku obavezu, odnosno dostavi i prijedlog budžeta na razmatranje.

“Gradonačelnik nažalost nije našao za shodno da dostavi materijal prijedloga budžeta i odluke o izvršavanju budžeta za 2020. godinu, što je od njega tražila grupa vijećnika. Poslao je materijal za privremeno finansiranje što je od njega tražila druga grupa vijećnika, a vijećnici su se izjasnili tako da ne žele raspravljati ni o dnevnom redu niti o privremenom finansiranju sve do momenta dok gradonačelnik ne izvrši svoju zakonsku obavezu, a to je da dostavi prijedlog budžeta na razmatranje i izjašnjavanje”, rekla je Bešić.

Vijećnici Gradskog vijeća Zenica nisu razmatrali niti jednu od četiri tačke dnevnog reda, od kojih su posljednje dvije bile Prijedlog budžeta za 2020. godinu, kao i Prijedlog odluke o izvršavanju budžeta, te Prijedlog odluke o privremenom finansiranju.