Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iako su na papiru prioritet

Nijedan od 500 korisnika Zavoda Drin nije vakcinisan protiv Covid 19

Zavod Drin-Fojnica (1)

Često smo imali nesihronizovanu aktivnost kantonalnih i federalnih institucija gdje smo dobili odgovore Zavoda za javno zdravstvo FBiH da distribuciju svih doza vrše prema kantonima, a s druge strane kantonalne institucije to tumače da smo mi federalna i da oni očekuje specijalno doze za nas, kaže direktor Zavoda Adis Ramić

Nijedan, od oko 500 štićenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno-invalidnih lica Drin u Fojnici, nije vakcinisan protiv Covid 19 iako korisnici usluga ove ustanova prema planu vakcinacije spadaju u kategoriju prioritetnih za vakcinaciju. Kako je za Fokus potvrdio direktor Zavoda Adis Ramić, on se obraćao i institucijama Srednjo-bosanskog kantona, a o tom problemu je danas razgovarao i s Veskom Drljačom, ministrom za rad i socijalnu politiku u Vladi FBiH.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

– Mi smo uputili dopise i obratili se svim relevantnim adresama kako bi bili prepoznati kao prioritet. I zaista u medijima u izvještajima i planovima nadležnih institucija mi smo spominjani da smo prioritet kada je u pitanju vakcinisanje naših korisnika, međutim, do danas još uvijek korisnici nisu vakcinisani – kaže Ramić za Fokus.

S obzirom na to da je osnivač Zavoda Drin Federacija BiH u SBK-a očekuju da pitanje vakcinacije riješi FBiH.

– Često smo imali nesihronizovanu aktivnost kantonalnih i federalnih institucija gdje smo dobili odgovore Zavoda za javno zdravstvo FBiH da distribuciju svih doza vrše prema kantonima, a s druge strane kantonalne institucije to tumače da smo mi federalna institucija što i jesmo i da oni očekuje specijalno doze za nas. Tako da korisnici još uvijek nisu vakcinisani. Nakon današnjeg sastanka s ministrom Drljačom, on će se ponovo obratiti Zavodu za javno zdravstvo FBiH i Ministarstvu zdravstva FBiH kako bi ovaj problem bio riješen. Mi smo za sada za naših 300 korisnika pribavili saglasnost od staratelja i mi s te strane možemo odmah pristupiti imunizaciji, ali vakcina još uvijek nema. Iz ovdašnjeg Doma zdravlja imamo neke nagovještaje da bi mogle stići vakcine Sinopharm – ističe Ramić.

Ramić kaže da u Zavodu, a ni u Fojnici trenutno nema osoba pozitivnih na Covid 19, međutim s obzirom na najavu eventualog četvrtog vala i pogoršanja epidemiološke situacije to bi znatno otežalo rad u Zavodu jer iako su prošle godine uspješno provodili sve mjere i testiranja oko 40 korisnika dnevno bilo je pozitivnih osoba i iskusili su rad u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije.

U Zavodu su inače smješteni korisnici svih starosnih skupina, a među njima ima onih od tek dvije, pa do 80 godina starosti.

Ramić je potvrdio i da prema informacijama koje on ima ni oko 300 korisnika Zavoda Bakovići koji je također u Fojnici i koji zbrinjava osobe s mentalnim poteškoćama nisu vakcinisani.

Stoga je izrazio očekivanje da će federalne i kantonalne institucije što prije iznaći rješenje i ubrzati vakcinaciju korisnika ovih ustanova.

Za razliku od korisnika Zavoda Drin, Ramić je kazao da su uposleni koji su izrazili želju za imunizacijom vakcinisani protiv Covid 19.

Inače, korisnici Zavoda Drin kada odlaze u posjetu porodici pri povratku moraju biti testirani.

– Donedavno smo tražili da njihov boravak minimalno bude 14 dana i da prilikom povratka moraju imati PCR test. Sada su nešto blaže mjere, tako da korisnici mogu odlaziti u porodice na kraći period, a Zavod Drin je obezbijedio brze antigenske testove gdje mi prilikom povratka ukoliko neko ne obezbijedi PCR test mi uradimo testiranje – zaključuje Ramić.

Prema informacijama od početka jula koje je Fokus dobio iz Ministarstva civilnih poslova BiH do tada je u našu zemlju pristiglo ukupno 929.970 doza vakcina. Do tog datuma, prvu dozu je primilo oko 306. 429 osoba, a njih oko 163. 789 je revakcinisano.

S obzirom i na broj pristiglih vakcina i na broj vakcinisanih jasno je da još ima neiskorištenih vakcina, da vakcinacija teče sporo i da su oni koji su u prioritetnim kategorijama, među kojima su i korisnici Zavoda Drin do sada trebali biti podvrgnuti imunizaciji.