Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nikad masovnija šetnja Srebreničanki Tuzlom: Važna nam je podrška građana

BiH

Nikad masovnija šetnja Srebreničanki Tuzlom

Članice Udruženja Žene Srebrenice tokom današnje protestne šetnje centrom Tuzle imale su do sada najveću podršku građana Turske i Bosne i Hercegovine. Umjesto tradicionalnog završetka šetnje na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, zbog brojnosti učesnika, kojih je, procjenjuje se bilo oko 300, napravljen je ljudski lanac koji je opasao i ovaj, ali i susjedni Trg slobode.

Sa parolama o traženju nestalih članova tokom srebreničkog genocida, te zahtjevima za pravdu koja je moguća samo ukoliko se osudi što više onih koji su kreirali i pravili zločinačke poduhvate, učesnici protesta nosili su fotografije i vezene jastučnice sa imenima ubijenih u genocidu.

“Svakog 11. dana u mjesecu borimo se za istinu. Porodice polako posustaju i zbog toga nam je važna podrška građana koji suosjećaju s našim bolom”, izjavila je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice, dodajući da su osim građana Tuzle i Srebrenice, na današnjem protestu bili prisutni građani iz Istanbula, Srebrenika, Odžaka, Brčkog, Mostara i Žepča.

Nail Uslu, predstavnik turske humanitarne organizacije IHH, koja je angažirana na pružanju pomoći širom svijeta, a osnovana je tokom rata u BiH, istaknuo je da je dobro informiran o ratnim zbivanjima na ovim prostorima.

“Pratili smo putem medija sve šta se dešavalo u BiH i želim naglasiti da cijela Turska suosjeća s vašim bolom. Mi dolazimo iz bratske zemlje i dijelimo ista osjećanja sa porodicama koje su izgubile svoje najmilije i još ih nisu pronašli. Ovakvi događaji, poput današnje šetnje, velika su opomena i podsjećanje na sve što je bilo”, izjavio je Uslu, dodajući da će s ciljem pružanja podrške djeci bez roditelja tokom sutrašnjeg dana boraviti u Srebrenici.