Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komandant NATO štaba u Sarajevu

Niko ne bi trebao koristiti zdravstvenu krizu za propagandu i dezinformacije

William J Edwards

Relevantne sigurnosne agencije upozorile su na ruski utjecaj u BiH, a posebno u svjetlu predstojećih lokalnih izbora u našoj državi. Edwards navodi da je jasno da drugi sigurnosni izazovi nisu nestali zbog pandemije koronavirusa

Komandant NATO štaba u Sarajevu, brigadni general William J. Edwards, u intervjuu za „Dnevni avaz” ističe da NATO nastavlja aktivnu saradnju s BiH i Ministarstvom odbrane, te da drugi sigurnosni izazovi nisu nestali zbog pandemije koronavirusa.

Upitan kako ocjenjuje sigurnosnu situaciju u BiH, posebno s aspekta migrantske krize, rekao je da je to bila jedna od ključnih tačaka u razgovoru tokom nedavnog sastanka s ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem.

Po njegovim riječima, institucije na svim nivoima vlasti u BiH su pod jakim pritiskom da se nose s ovim zahtjevnim sigurnosnim i humanitarnim izazovom.

– Često su njihovi kapaciteti limitirani, iako međunarodna zajednica pruža snažnu podršku. Ključ za suočavanje s ovim izazovom je snažna saradnja i koordinacija između različitih institucija, poštujući njihove priznate nadležnosti – smatra Edwards.

Relevantne sigurnosne agencije upozorile su na ruski utjecaj u BiH, a posebno u svjetlu predstojećih lokalnih izbora u našoj državi. Edwards navodi da je jasno da drugi sigurnosni izazovi nisu nestali zbog pandemije koronavirusa.

– Upravo suprotno, vidimo državne i nedržavne aktere koji pokušavaju iskoristiti zdravstvenu krizu u svoju korist, i uključujući dezinformacije, s ciljem sijanja podjela i potkopavanja naših demokratija i sposobnosti da djelujemo. Mi se ovim lažnim narativima suprotstavljamo činjenicama, našim vrijednostima i konkretnim djelima, što pokazuje NATO-ovu spremnost i solidarnost. U NATO-u vršimo stalnu koordinaciju sa saveznicima, dijelimo informacije i uvide i javno opovrgnemo lažne tvrdnje tako što pobijamo glavne dezinformacijske narative o NATO-u i sarađujemo s medijima, uključujući i intervjue poput ovog. Isto tako, blisko sarađujemo s Evropskom unijom na utvrđivanju, praćenju i otkrivanju dezinformacija. Niko ne bi trebao pokušavati iskoristiti ovu zdravstvenu krizu za propagandu i dezinformacije. To je opasno i neodgovorno. Kriza nas sve pogađa. Naš fokus bi trebao biti na tome da radimo zajedno da spašavamo živote – rekao je, između ostalog, Edwards u intervjuu za “Avaz”.