Niko ne odgovara za propast sarajevskih komunalnih preduzeća

sarajevo gras

Javna komunalna poduzeća u Kantonu Sarajevo godinama posluju u financijskim gubicima, koji su dostigli milijunske iznose. Neka od njih, poput Javnog gradskog saobraćajnog poduzeća GRAS, dovedena su na i rub propasti.

Gubici su rezultat politika koje su se vodile u vladama i poduzećima. Za kriminal i korupcije unutar poduzeća odgovorni su menadžmetni i uprave, koje čine stranački podobnici. Rijetko kod od njih je procesuiran i doveden pred lice pravde.

Nedavna policijska akcija, u kojoj je uhićen bivši generlani direktor GRAS-a Ibrahim Jusufranić i njegovi poslovni partneri, unijela je tračak nade da će odgovorni za višegodišnji privredni kriminal u javnim poduzećima doći pred lice pravde.

Iako je Jusufranić, po nalazima revizora, u GRAS-u ostavio gubitak od 8,5 milijuna eura, pravosudnim ogranima je trebalo gotovo deset godina da stave Jusufranića iza rešetaka.

cijevi-vodovod

„Što bi se reklo – pravda je spora, ali dostižna. Ovo što se desilo moglo se napraviti i prije nekoliko godina, odnosno kada je gospodin Jusufranić napustio GRAS i ostavio ga u situaciji u kakvoj je GRAS danas“, komentira novinar tjednog magazina Slobodna Bosna Mirsad Fazlić.

Zbog ovakve situacije građani Sarajeva primorani su koristiti jedan od najlošijih gradskih prijevoza u Europi. Tramvaji i trolebusi su zastarjeli, vozila su prljava, a u najvećoj špici zbog gužvi u vozilima zna doći i do fizičkih obračuna.

Kakvo je trenutno stanje u tom poduzeću najbolje opisuje, predsjednik sindikata GRAS-a Adnan Himznaija.

„Plate nam kasne tri mjeseca, isto toliko i topli obroci. Ali unatoč svemu, mi moramo raditi“, kaže Himzanija.

O kriminalu i korupciji u GRAS-u godinama su izvještavili brojni bh. mediji. Prije dvije godine Jusufranić, koji je danas vlasnik Univerziteta u Travniku, za bh. medije izjavio, kako je GRAS u njegove vrijeme odlično poslovao.

„GRAS je bio minimalno u gubitku od milion maraka. Tada mi nismo imali nikakve donacije. Ja sam samo mogao uticati da se ne troši puno sredstava i da se održava vozni park“, kazao je Jusufranić.

Gubitke prave i druga javna poduzeća u Sarajevu. Prednjači Kantonalno javno poduzeće „Vodovod i kanalizacija“, čiji je gubitak prošle godine premašio cifru od 15 milijuna eura.

gras-hapsenje

Opet ispaštaju građani, jer sve utiče na vodosnabdijevanje Kantona, odnosno redukcije vode su sve češće. Više od 70 posto vode od u nepovrat, zbog zastarjelih vodovodnih mreža i nelegalnih priključaka.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić smatra da u ovom poduzeću ima mnogo „neradnika“.

„U tih 74 posto vode koja otiče i za koju se ne zna gdje je, za jedan dobar dio je razlog ova vodovodna mreža koja je dotrajala. Ali sigurno blizu pola od toga su neleglani priključci ili plaćanje računa, čiji su iznosi neadekvatni“, naveo je ministar.

Obračunavanje sa privrednim kriminalom u Kantonu Sarajevo najavio je i premijer Elmedin Konaković. Konaković smatra da je analizom stanja utvrđeno mnogo anomalija u ovo sektoru. U tim poduzećima sjede ljudi sa enormnim primanjima, a efekti njihovog rada nisu zadovoljavajući.

Ukupna dugovanja komunalnih poduzeća za proteklu godinu u KS iznosila su blizu 30 milijuna eura

„Mi ćemo analizirati onaj period u kome obnašamo dužnost Vlade KS, a to je od 23. marta ove godine. Mislimo da je pravda brza. U ovim slučajevima, zajedno sa tužilaštvom pokrenuli smo niz gotovo zatvorenih procesa. To su koordinirane akcije Vlade KS, našeg pravobranilaštva i kantonalnog Tužilaštva s jednom novom energijom i ljudima i koje su već u prvih nekoliko mjeseci rada otvorili neke zanačajne procese, posebno u segmentu privrednog kriminala“, naveo je premijer.

Policijske akcije i uhićenja odgovornih za kriminal i koruciju u velikom broju slučajeva su došli prekasno, smatra zastupnik u Skupštini KS Predrag Kojović. Nedavna akcija uhićenja čelnika GRAS-a ulijeva nadu da je pravda dostižna, smtara Kojović.

„Da se ne lažemo, hvatati kriminalce, koji su koristili državne položaje kako bi se lično obogatili, u BiH trebao bi biti lagan posao, kao pecanje u ribnjaku. Ali ćemo vidjeti na ovim slučajevima da li je sistem sposoban da radi ono što mu nalaže ova Vlada i Skupština“, zaključuje Kojović

Ukupna dugovanja komunalnih poduzeća za proteklu godinu u KS iznosila su blizu 30 milijuna eura. Predanječe poduzeća „Vodovod i kanalizacija“ i „Toplane“. U taj iznos nije uračunat dug GRAS-a, koji u ovom trenutku iznosi preko 75 mlijuna eura.