Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Propao još jedan tender

Niko ne želi milion KM za popravku krova zgrade Parlamentarne skupštine BiH?!

Zgrada Institucija Bosne i Hercegovine
08.11.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zgrada Institucija Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Propao tender: Nijedna građevinska firma nije zainteresirana da se prihvati ovog posla. Tek 2019. pojavio se akt da krov prokišnjava

Saga oko nemogućnosti sanacije krova zgrade Parlamentarne skupštine BiH, koja traje godinama, nastavljena je i u 2023. Naime, Sekretarijat PSBiH bio je prinuđen poništiti tender za izbor izvođača radova koji bi konačno sanirao krov ovog državnog objekta.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Kako saznaje Fokus, tender je poništen jer nije dostavljena nijedna ponuda?! Drugim riječima nijedna građevinska firma nije zainteresirana da se prihvati ovog posla, iako se dobro plaća. Naime, cijena ove nabavke s PDV-om iznosi skoro milion KM odnosno 953.622 KM.

Inače, još 2019. godine je, tadašnja direktorica Službe za zajedničke poslove institucija BiH Meliha Jahjaefendić obavijestila aktom da se pojavio problem prokišnjavanja krova zgrade PSBiH. U tom aktu je navela da je kosi (kupolasti) krov zgrade PSBiH projektovan i izveden u skladu sa projektnom dokumentacijom iz perioda kraja 1970-tih godina, ali je u periodu od 2000-2005. godine izvršeno otvaranje krova te je tom prilikom ugrađeni krovni prozori za prenamjenu krovnog prostora od servisnog u kancelarijski prostor.

To je urađeno, kako ističe, radi smještaja Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), e je istakla da je to bilo loše tehničko rješenje i usljed utjecaja kiše ili leda dolazilo je do pucanja na spojevima i prodora oborinskih voda u objekat. Do tada, kako je navela, ovaj problem nisu mogli riješiti.

Vijeće ministara biH je tek na sjednici od 28. januara 2021. donijelo odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta “Rekonstrukcija i sanacija krova zgrade Parlamentarne skupštine BiH”. Planirano je da se ovaj posao završi do 2022. godine. Međutim, tender je tek raspisan u novembru 2022. godine i, kako smo objavili, nije bilo zainteresiranih građevinskih firmi za ove radove.