Status kandidata na veresiju

Nikola Lovrinović (HDZ) ima suludi prijedlog za EU: Usvojit ćemo sve zakone za 90 dana?!

Lovrinovic zahtjev

Parlametarac iz HDZ-a traži da BiH za 70-ak dana dobije status kandidata, 20 dana prije isteka „roka“ za donošenje zakona

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH zakazanoj za 26. oktobar naći će se i, blago rečeno, nevjerovatan prijedlog deklaracije HDZ-ovog zastupnika Nikole Lovrinovića.

Piše: A. DUČIĆ

U „deklaraciji o dobivanju kandidatskog statusa za članstvo u EU“, Lovrinović predlaže Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji, da BiH do kraja 2021. godine, dakle za nešto više od 70 dana dobije kandidatski status.
Zauzvrat, obećava Lovrinović u deklaraciji, BiH će u periodu ne dužem od 90 dana usvojiti ključne zakone za dobivanje kandidatskog statusa, a to su Izborni zakona, Zakon o javnim nabavkama, Zakona o VSTV-u i Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BIH te pri tome ispuniti još i sve ključne kriterije iz Mišljenja Evropske komisije?!

U navedenoj deklaraciji, dakle, Lovrinović od EU traži da BiH dodijeli kandidatski status i prije isteka roka kojeg je on zadao da usvoji sve potrebne zakone.

Zanimljivo u svemu ovome jeste činjenica da se ovaj akt zvanično našao na dnevnom redu Predstavničkod doma državnog parlamenta iako se on kosi sa zdravim razumom. Naime, ne treba biti neki poseban poznavalac političkih prilika u BiH da bi se znalo kako bh. političari, mahom oni koji su na vlasti, godinama nastoje da se ne usvoje navedeni zakoni, budući da oni uređuju, primjerice, oblasti poput javnih nabavki i sukoba interesa, u skladu sa evropskim standardima.

Kada je riječ o novom izbornom zakonu, čak su i široj javnosti u BiH uveliko poznata naprimjer stajališta pojedinih političkih lidera poput Dragana Čovića, da ništa nije prihvatljivo što ne garantuje HDZ-u pozicije u vlasti.

Lovrinović je hemijskom olovkom pisao zahtjev Parlamentu

Zanimljiv je i sami trenutak u kojem Lovrinović predlaže ovu deklaraciju. A to je trenutak u kojem je politička situacija BiH zaoštrena do maksimuma, u kojem političari s područja entiteta RS bojkotuje sve sjednice na državnom nivou, uključujući i Predstavničkog doma, a sve zbog izmjena Krivičnog zakona kojim se između ostalog zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici, kojeg je donio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

Tako je i član Kolegija Predstavničkog doma, SNSD-ovac Nebojša Radmanović, bojkotovao sjednicu ovog tijela na kojem je odlučeno da se sjednica Predstavničkog doma zakaže za 26. oktobar.