SHOWbuzz

squid game

Zašto djeca ne bi trebala gledati Netflixovu najpopularniju seriju

18/10/2021

Stručnjakinja smatra da djeca iz osnovne škole nisu dovoljno stara da razumiju kontekst nasilja

Jedna od najpopularnijih serija trenutno na Netflixu, Squid Game, može imati štetne učinke na djecu, piše Daily Mail. Doktorica Sandra Wheatley, koja je socijalni psiholog specijaliziran za roditeljstvo, rekla je kako bi emisija mogla naštetiti društvenom i emocionalnom razvoju mladih.

Kaže kako bi ih mogla potaknuti da se drže po strani kada vide povrijeđenog vršnjaka umjesto da pomognu. Na stranici Mumsnet, gdje roditelji raspravljaju o djeci, serija je izazvala svađu budući da neki tvrde kako serija ne može imati dobar utjecaj na djecu mlađu od osam godina, dok drugi svojoj djeci dopuštaju da gledaju seriju.

Sandra Wheatley smatra da djeca iz osnovne škole nisu dovoljno stara da razumiju kontekst nasilja.

“Serija ih može natjerati da se pitaju zašto im niko ne pomaže. Jasno je da tamo postoje poruke koje doista ne želimo da naša djeca prihvate”, objašnjava.

Prošle sedmice je jedna škola u Londonu upozorila roditelje rekavši im da djeca na igralištu kopiraju scene iz serije.

“To bi moglo poljuljati temelje onoga što ih uče u školi, a to je da nam je stalo i da si pomažemo. Ne stojimo po strani ako svjedočimo nepravdi. Ako vidimo da je netko drugi maltretiran ili povrijeđen, to kažemo učitelju, a ne pridružujemo se niti odlazimo. Očito u seriji postoje poruke koje doista ne želimo da naša djeca prihvate”, piše u poruci te osnovne škole.

Nuzhat Uthmani, učiteljica u osnovnoj školi, napisala je na blogu da su njezini učenici gledali Squid Game i da bi to moglo utjecati na njihovo psihičko zdravlje.

“Frustrirajuće je koliko razgovora morate imati, kao učitelj razredne nastave, s učenicima o sadržajima koji su primjereni njihovoj dobi. U konačnici, odgovornost je roditelja i njegovatelja da to nadziru”, napisala je Nuzhat. Dodaje kako djeca drugačije interpretiraju poruku serije od odraslih te da su premladi da bi je razumjeli.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.