Pres konferencija Trojke

Nikšić: Ako se danas na protestima desi nasilje, idemo u anarhiju

niksic konakovic forto
Foto: N1

Nakon što je jučer Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, donio odluku o deblokadi i imenovanju nove Vlade Federacije BiH, danas će biti održana sjednica Parlamenta FBiH na kojoj će to biti jedina tačka dnevnog reda.

Uoči sjednice Parlamenta FBiH, lideri stranaka Trojke koji čine parlamentarnu većinu (SDP, NiP i Naša stranka), te potpredsjednik FBiH Igor Stojanović (SDP), obratili su se javnosti u prostorijama SDP-a.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je rekao da je ovo vanredna situacija jer su obilježeni kao izdajnici jednog naroda, piše N1.

“Da je bilo svijesti i razumijevanja za očuvanje institucija u FBIH uvažila bi se volja parlamentarne većine i ne bi bilo intervencije visokog predstavnika koji je odlukom riješio trajno pitanje budućih imenovanja Vlade FBiH. Možda ne razumijemo najbolje šta oni koji gube vlast, kakve resurse gube i zato se suprotstavljaju imenovanju Vlade. Pritisak na zastupnike je nevjerojatan, kao i Stojanovića koji je prolazio velike pritiske. Ponude su velike i novac koji se spominje da se kupe delegati i to od onih koji su direktori javnih preduzeća. Ja sam uvjeren da će zastupnici izdržati i da ćemo danas imenovati Vladu. Smatram da nas ovdje nije strah i da znamo u kom pravcu idemo. Želimo realizirati program koji smo pripremali i da pokažemo da se u FBiH može drugačije raditi i sarađivati i u konačnici da se to iz FBiH može preljevati na ostatak BiH. Nikakva tajna nije da imamo različita razmišljanja pa i i o odluci visokog predstavnika, ali alternativa je razgovor, a ne sukobi”, rekao je Nikšić.

S druge strane, SDA je danas pozvala svoje članove i simpatizere i kako kažu, sve patriote, na proteste ispred Parlamenta FBiH kako bi pokazali nezadovoljstvo odlukom visokog predstavnika u BiH da nametnutom odlukom deblokira rad Federacije BiH. Iz SDA poručuju kako je to na štetu Bošnjaka.

“Ako žele nekim nasiljem spriječiti volju većine to vodi u anarahiju i moraju biti svjesni gdje to može odvesti”, rekao je.