Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer FBiH

Nikšić: BiH je osam godina tapkala u mjestu, ovo je najbolji izvještaj o napretku dosad

nikšić
Foto: Almir Razić/FENA

“Očekivali smo da će biti i zamjerki jer smo i sami svjesni da dinamika reformskog procesa ne ide kako bismo mi to željeli, zbog brojnih opstrukcija s kojima se suočavamo”, rekao je premijer FBiH

Premijer Federacije BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić ocijenio je da je Izvještaj Evropske komisije o BiH za 2023. godinu potvrdio ispravnost “naše politike kompromisa i razgovora, nasuprot politike populizma koja dominira na bh. političkoj sceni”.

Bosna i Hercegovina je, kako je naveo Nikšić, posljednjih osam godina, kada je riječ o reformama na putu ka EU, tapkala u mjestu.

-Kada smo u maju preuzeli vlast znali smo da nas čeka težak posao, ali smo bili opredijeljeni da radimo. Rezultat toga je dio usvojenih evropskih zakona u federalnom i državnom parlamentu i najbolji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH dosad. To je sasvim dovoljan pokazatelj rezultata rada u ovih šest mjeseci te odličan osnov za pozitivnu odluku o otvaranju pregovora u decembru – istakao je Nikšić u komentaru objavljenom na društvenim mrežama.

Naglasio je da se ne mogu godinama zanemarene reforme provesti u par mjeseci, ali se može napraviti napredak što su, kako je smatra, uradili.

-No, proces se mora u cijelosti zaokružiti i toga smo svjesni. Stav Evropske komisije je samo dodatni podstrek. Izvještaj Evropske komisije smatram realnim, jer je temeljen na procjeni urađenog, što je najbolja opcija za BiH. Ne trebaju nam dodatni pokloni već surova istina o tome da li smo i koliko spremni kroz pretpristupne reforme uvidjeti prednosti i dobrobiti od članstva – dodao je Nikšić.

Naveo je da je BiH u fokusu i da je EU učinila sve što je potrebno da nam olakša.

-U izvještaju su navedeni pomaci koje smo napravili, ali su upućene i konstruktivne kritike. Očekivali smo da će biti i zamjerki jer smo i sami svjesni da dinamika reformskog procesa ne ide kako bismo mi to željeli, zbog brojnih opstrukcija s kojima se suočavamo. Toga su svjesni i u EU pa se kritike prvenstveno odnose na političare iz Republike Srpske, koji su jasno naznačeni kao faktor blokada. Jasno je zato da je vrlo teško ostvariti napredak kakav bismo željeli, ali smo uspjeli da uradimo mnogo više nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Očekujem u periodu koji je pred nama od svih aktera u BiH, a posebno od nas u vladajućoj koaliciji na svim nivoima da se prihvatimo posla i završimo započeto – poručuje Nikšić.

Podsjetio je da je i EU nadilazila unutrašnje političke i ekonomske razmirice na putu ka zajednici kakvu danas znamo i da to možemo uzeti kao primjer.