BiH

Predsjednik SDP-a

Nikšić: Interesantno da SOA objavljuje ovaj izvještaj netom nakon posjete Dodika Zagrebu

22/09/2020

Kao državni parlamentarac i predsjednik SDP-a, Nikšić traži da OSA BiH sačini javni izvještaj u kojima će se težište oslanjati na odnos BiH i Hrvatske, gdje će biti predstavljene i sve negativne posljedice po miješanje SOA-e u BiH

Javno objavljeni izvještaj Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske nedvojbeno ukazuje na opasnu činjenicu da Republika Hrvatska obavještajno djeluje na prostoru Bosne i Hercegovine, kaže Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i državni zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH.

“Pored niza navoda koji apsolutno ne stoje očekujem da zvanične institucije BiH prije svih OSA, Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH reagiraju na ovaj SOA-in godišnji izvještaj o sigurnosnim prilikama.

Interesantno je da se ovaj, po BiH kompromitirajući izvještaj, objavljuje netom nakon diskutabilne posjete Milorada Dodika Zagrebu, a javno prezentiranje ovog izvještaja poslužit će kao sredstvo za legitimiranje hrvatske politike u borbi protiv BiH.

Da namjere nisu krajnje iskrene niti dobrosusjedske kako ih prikazuju u Hrvatskoj, pokazuju činjenice da zvanična vlast Hrvatske nije obavijestila vlasti BiH, kako bi se eventualno sve navedeno razmotrilo i otklonilo kao prijetnja. Naprotiv, oni su to javno prikazali i još mašu s njim kao sredstvom, tim prije jer se u izvještaju krije masa neistina i konstrukcija koje štete ugledu, ali i sigurnosti BiH”, kaže Nikšić.

Kao državni parlamentarac i predsjednik SDP-a, Nikšić traži da OSA BiH sačini javni izvještaj u kojima će se težište oslanjati na odnos BiH i Hrvatske, gdje će biti predstavljene i sve negativne posljedice po miješanje SOA-e u BiH.

“Još su živa sjećanja na mutne rabote SOA-e, koja da bi opravdala izjavu bivše predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović o 10.000 ratnika, Bošnjake pokušala uvjeriti da prokrijumčare oružje do mjesta povezanih sa pokretom selefija u Bosni.

„Otkriće” tog oružja potvrdilo bi tako da u BiH postoji 10.000 ljudi sa „veoma radikalnom retorikom i namjerama”.

No, BiH ne samo da drži pod kontrolom problem povratnika sa stranih ratišta, nego je i lider na ovom polju.

Stoga Izvještaj SOA-e ne odgovara istini i definitivno je sredstvo borbe protiv BiH.

Zato hitno očekujem reakciju bh. institucija čija šutnja me dodatno zabrinjava, posebno jer se bez vlasti Hrvatske i njihovih institucija ne bi ovaj izvještaj mogao objaviti. Zato su bh. institucije dužne što prije reagirati”, zaključio je Nikšić.

Komentari

Autor: NAP

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.