Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nikšić na novogodišnjem pressu SDP-a: 2015. neće se pamtiti po dobrom (FOTO)

BiH

niksic press sdp
Foto: I. Kralj

Smatramo da je “stanje u zemlji vrlo teško, da nikad nismo imali prividno jedinstvenije potitičare, ujedinjeniju i ugoženiju BiH, a 2015. godina neće se pamtiti po bilo čemu dobrom kada su u pitanju politički, ekonomsko-socijalni ambijent, jer je obilježen stalnim promjenama palmentarnih većina i ti procesi nisu još uvijek okončani”, izjavio je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić na današnjoj novogodišnjoj konferenciji za novinare.

“Želim podsjetiti da smo upravo mi svojim potpisima na kandidovanju potpredsjednika Federacije BiH (FBiH) omogućili početak procesa uspostave nove vlasti i to ne samo u Federaciji. Već tada smo rekli da vlast ne radi u interesu građana, ali je činjenica da je ona izborna volja tih građana”, rekao je Nikšić.

Dodao je da su glasali i za usvajanje budžeta FBiH, te da smatra da su time pokazali da su opozicija koja je spremna da ispoštuje izbornu volju građana.

niksic sdp

“Iako je Vijeće ministara izdržalo duže nego federalna vlada, ono još uvijek nije potpuno i ne zna se ko će iz Saveza za bolju budućnost (SBB) biti dio Vijeća, što zavisi od dogovora lidera Staranke demokratske akcije (SDA) i SBB. Opredjeljenje SDP je da aktivno sudjelujemo u aktivnostima na ispunjavanju uslova za ubrzanje puta BiH prema Evropskoj uniji (EU) i pozivamo sve institucije na svim nivoima na ubrzanje i deblokadu knjiženja perspektivne vojne imovine, kako bi taj neophodni preduslov za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO konačno bio ispunjen”, rekao je Nikšić.

Kazao je kako su EU integracije uvijek i svugdje bile mjesto susreta i zajedničkog rada pozicije i opozicije u korist države, “dok kod nas, osim zajedničkog potpisivanja Reformske agende, svi ostali procesi se vode potpuno netransparentno”.

“Proteklu godinu obilježilo je i ponižavanje radnika, te ustrajna politika Vlade koja želi od njih stvoriti radničku sirotinju, što se pokazalo donošenjem Zakona o radu. Vlade Republike Srpske (RS) i FBiH pokazale su da štite samo interese vlasnika kapitala. SDP je protiv takvih zakona, a sindikati u SDP imaju i imaće i dalje partnera, te se nadamo da ćemo zajedno uspjeti unaprijediti položaj radnika”, poručio je Nikšić.

Dodao je da je ova godini donijela i nešto pozitivno, a to je početak primjene Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine.
“SDP poziva sve pravosudne organe da primjenjuju ovaj zakon, jer je to najbolji način borbe protiv korupcije i kriminala, koju SDP podržava”, kazao je Nikšić.