Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik sdp-a

Nikšić nakon sastanka govorio o zakonu koji nije usvojen zbog “nesuglasica oko vjerskih pitanja”

nermin niksic
FOTO: Fena

Nikšić je nakon sastanka novinarima kazao da se sastanak protekao bez problema iako postoji dosta stvari na koje koalicioni partneri različito gledaju, ali to smatraju prednošću i otvoreno iznose stavovi kako bi se došlo do određenih rješenja

Lideri stranaka koalicionih partnera koji čine vlast na državnom nivou u Bosni i Hercegovini sastali su se danas u Sarajevu kako bi razgovarali o aktuelnim pitanjima u smislu usvajanja važnih zakona koji su potrebni za napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Sastanku su prisustvovali predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i Pravde (NiP), Naše stranke (NS), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Nermin Nikšić, Elmedin Kokanović, Edin Forto, Dragan Čović i Milorad Dodik.

Nikšić je nakon sastanka novinarima kazao da se sastanak protekao bez problema iako postoji dosta stvari na koje koalicioni partneri različito gledaju, ali to smatraju prednošću i otvoreno iznose stavovi kako bi se došlo do određenih rješenja.

– Kada se tako radi ima pomaka, usvojeno je pet zakona u državnom parlamentu. Nije vrijeme za euforiju nego je ovo korak ka uspostavljanju funakcionalne vlasti na nivou BiH da se ostave po strani neke stvari i da se dogovaramo oko čega možemo u interesu građana BiH – dodao je.

Naveo je da je zajedničko opredjeljenje da je budućnost BiH u Evropskoj uniji zbog čega je najavio da će se u narednom periodu raditi na ispunjavanju tih uvjeta, a najavio je da će za 15 dana biti organiziran novi sastanak o ostalim zakonskim rješenja koje treba usvojiti.

Osvrnuo se na najavljeni dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj bi se sutra trebao razmatrati Nacrt zakona o sudovima. Taj zakon ranije nije dobio podršku na Vijeću ministara BiH zbog, kazao je tada rekao Konaković, određenih nesuglasica oko vjerskih pitanja.

– Zakon o sudovima je jedna teška tema. Oko nje lomimo koplja, pitanja nadležnosti sudova, pitanja sjedišta sudova, pitanja vjerskih prava unutar tih zakona. Dakle, nešto je oko čega zaista vodimo ozbiljnu polemiku i pokušavamo naći kompromis – kazao je Nikšić.

Lideri su posljednji susret imali u Istočnom Sarajevu 22. augusta kada je dogovoreno usvajanje zakona koji su dio prioriteta iz Mišljenja koje je Evropska komisija stavila pred BiH dodjeljujući joj kandidatski status za članstvo prošle godine.