Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruka na facebooku

Nikšić nakon smjene Sebije Izetbegović: KCUS treba biti u funkciji građana

nikšić
Foto: Almir Razić/FENA

Poznajući dr. Pilava, siguran sam da će iskoristiti svoje veliko znanje i iskustvo da do izbora generalnog direktora pokrene promjene koje će od KCUS-a napraviti mjesto savremenog liječenja pacijenata

Upravni odbor KCUS-a na danas održanoj sjednici u Sarajevu smijenio je generalnu direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović i imenovao za vršioca dužnosti generalnog direktora ove zdravstvene ustanove doktora Alena Pilava.

Na sjednici održanoj 30. oktobra Upravni odbor je donio odluku o pokretanju postupka za razrješenje generalne direktorice KCUS-a prije isteka mandata, jer, kako je navedeno, ne ispunjava više uvjete za direktoricu.

Izetbegović je, podsjećamo, odlukom UNSA ostala bez akademskih zvanja, magistra i doktora nauka. Nije više ni predavač u svojstvu profesora na Medicinskom fakultetu.

S druge strane, tvrdila da je odluka o imenovanju UO KCUS-a i zahtjev za njenu smjenu nezakonit. Tvrdi da za to nema saglasnosti ministra zdravstva Federacije. Najavila je tužbu i upravni spor pred nadležnim sudom.

Federalni premijer Nermin Nikšić, nakon što je Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) smijenio dosadašnju direktoricu Sebiju Izetbegović, poželio je dr. Alenu Pilavu mnogo sreće u radu na poziciji v.d. generalnog direktora i zahvalio mu se što je prihvatio da se uhvati ukoštac sa brojim problemima i izazovima na KCUS-u.

– Zdravstvo u Bosni i Hercegovini je komplikovan i složen sistem. Zato je vrlo važno da građani znaju da će potrebe pacijenata uvijek biti osnovni cilj i važnije od ušteda. Na kraju, KCUS-u novac i dajemo kako bi pacijenti imali najbolje uvjete liječenja, a ne da štedimo dok pacijenti sami kupuju ono što bi morali od bolnice dobiti – napisao je Nikšić na Facebooku.

Očekuje da će buduće rukovodstvo ovu ustanovu voditi poštujući prava svih, a ne samo povlaštenih uposlenika, ali i da će oni morati poštovati svoje obaveze.

– Liječenje nikome neće biti uskraćeno. Dr. Alenu Pilavu želim mnogo sreće u radu na poziciji v.d. generalnog direktora i zahvaljujem mu se što je prihvatio da se uhvati u koštac sa brojim problemima i izazovima na KCUS-u.

-Poznajući dr. Pilava, siguran sam da će iskoristiti svoje veliko znanje i iskustvo da do izbora generalnog direktora pokrene promjene koje će od KCUS-a napraviti mjesto savremenog liječenja pacijenata – zaključio je Nikšić.

Dodik: Da Konaković i Nikšić imaju imalo obraza, sami bi povukli Heleza

Inače, na konkurs za generalnog direktora KCUS-a, koji je zatvoren u petak, prijavila su se četiri kandiata. Osim Pilava, koji će biti v.d direktor do okončanja procedure, prijavili su se i Ismet Gavrankapetanović, aktuelni direktor Opće bolnice, ali i ljekari s KCUS-a Mevludin Mekić i Sanela Salihagić.

KCUS treba biti u funkciji građana Zdravstvo u Bosni i Hercegovini je komplikovan i složen sistem. Zato je vrlo važno…

Posted by Nermin Nikšić on Monday, November 27, 2023