Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik SDP-a

Nikšić: Nismo spremni žrtvovati BH blok ni zbog kakve koalicije

nermin niksic profil foto sdp(6)

Govoreći o situaciji u Tuzlanskom kantonu Nikšić je istakao da su pokušali napraviti vlast s građanskim blokom, ali do 29. januara neće biti nikakvih razgovora

Predsjedništvo SDP-a BiH danas je održalo višesatnu sjednicu u Sarajevu na kojoj je bilo riječi i o mogućim postizbornim koalicijama i pripremama za sjednicu Glavnog odbora koja će biti održana 6. februara. Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić nakon sjednice kazao je da SDP nije spreman žrtvovati BH blok i da sam ne ide u koaliciju niti s jednom nacionalnom strankom.

On je kazao da je ta stranka najjača u BH bloku ali da se odluke donose bez nametanja, isključivo konsenzusom, a u najboljem interesu države.

– Donijeli smo niz zaključaka, a 29. januara će biti održan sastanak BH bloka na kojem ćemo donijeti konačnu odluku o tome da li ćemo koalirati s etnonacionalnim strankama ili ne. Nismo spremni žrtvovati BH blok ni zbog kakve koalicije jer je on budućnost političke scene u BiH. Vrlo nam je važno jedinstvo partije i BH bloka, ali to ne podrazumijeva da neko nameće odluke nego da se one donose konsenzusom. Oduka o tome da li zaustavljamo sve pregovore i ostajemo opozocija ili smo spremni da nastavimo razgovore, bit će donesena 29. januara – potcrtao je Nikšić.

Govoreći o situaciji u Tuzlanskom kantonu Nikšić je istakao da su pokušali napraviti vlast s građanskim blokom, ali do 29. januara neće biti nikakvih razgovora.

On je kazao da će daljnje odluke o koaliranju sa nacionalnim strankama donositi Glavni odbor, odnosno referendum članstva.

– Ne možemo ljudima reći da smo pobijedili i da nas više nije briga, moramo pokazati građanima da želimo preuzeti odgovorost. Nije sve u tome jesmo li sa SDA ili nismo.

Ukoliko bi BH blok ušao u pregovore o ulasku u vlast bili bi postavljeni i određeni uslovi jer im legitimitet za to daje izborni rezultat, odnosno najbrojniji su u parlamentima.