Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik SDP-a

Nikšić o Hopovcu: Prvi put čujem za optužnicu, provjerit ćemo

nermin niksic fena

“Vojin nije bio baš presretan tim rješenjem da bude ministar unutrašnjih poslova pa smo to malo zarotirali”, rekao je predsjednik SDP-a BiH

Završen je sastanak predstavnika vladajuće koalicije sa državnog nivoa u Istočnom Sarajevu. Ubuduće će se ovakvi sastanci organizovati jednom mjesečno, svaki put u organizaciji druge strukture, javlja N1. Medijima se nakon sastanka obratio i lider SDP BiH, Nermin Nikšić.

“Gospodin Dodik je rekao sve teme koje smo obradili“, kazao je Nikšić na početku obraćanja.

Šta znači poziv prema EU?

“Vrlo jasno je rečeno da želimo da održimo sastanak, da kažemo da smo spremni da izvršavamo svoje obaveze, da ćemo ući u rješavanje obaveza i na nivou te saradnje da vidimo njihovu dobru volju prema nama“.

Da li će predstavljati problem Dodikova najava o prekidu veza sa određenim ambasadama?

“Što bi nama pravio problem? Vidite da funkcioniše i koalicija i država. BiH je međunarodno pravni subjekt, Vijeće ministara sarađuje, Predsjedništvo sarađuje“, kazao je Nikšić.

Komentar na dešavanja u vezi sa pozicijom Vojina Mijatovića?

“Personalno su ostala ista rješenja, malo smo ispoštovali želje nekih ministara i Vojin nije bio baš presretan tim rješenjem da bude ministar unutrašnjih poslova pa smo to malo zarotirali. Imali smo mi i stavove partnera, ali ne smatramo da su partneri zaslužili da mi ispunimo njihove želje kad su oni ostali kod svog rješenja. Mi smo završili taj dio, iskomunicirali smo ovaj dio sa NES-om, sada je pred nama. Na tu temu smo razgovarali Čović, Konaković i ja. Možemo da uzmemo dva izbora; da sada ja blokiram imenovanje Vlade zbog jednog personalnog rješenja u ovoj fazi kad smo dogurali do kraja, ili da progutamo to i probamo u hodu rješavati. Svi partneri smatraju da to treba u hodu rješavati, a ja kao čovjek koji drži do onoga što se dogovaramo, pokušat ću da iznesem taj teret“.

Novi kandidat za ministra MUP-a, postoji optužnica koja nije potvrđena?

“To sada čujem od vas, provjerit ćemo. Prema svima moramo imati iste aršine. To sada od vas prvi put čujem. Naravno, ne možemo se sada ponašati različito, prvi put to čujem“.

Jesu li imena finalna?

“Jesu uz ovu ogradu koju ste sami čuli“, kazao je.

Očekujete li intervencije visokog predstavnika oko Ustava?

“Autentično tumačenje donosi onaj ko je tumač zakona i najčešće to radi onaj ko je donio zakon. Kada se donese autentično tumačenje ima istu snagu zakona i primjenjuje se kao zakon. To je definicija autentičnog tumačenja. Ukoliko dođe do blokade i bude vrlo jasno da imamo većinu u Predstavničkom domu, većinu u Domu naroda, smatram da parlamentarna demokratija treba da vlada u BiH i onaj ko dokaže da ima većinu, imenuje Vladu. Tako smo i mi izabrali Lendu za potpredsjednika FBiH. Nažalost, imamo visokog predstavnika, nažalost jer smo doveli zemlju u situaciju da nam još uvijek treba OHR zbog takvih situacija“.

Sporno ime Anela Kljake?

“Tražio sam upravo zbog toga što je predložen čovjek za ministra koji ima tu hipoteku zloupotrebe u izbornom procesu, koji će opteretiti vladu svojim prisustvom zbog evidentne korupcije. Nažalost, stranka koja ga je kandidovala ne prihvata tu logiku. Imamo dva ishoda, da sada ne ponavljam“, poručio je Nikšić nakon sastanka.

Podsjećamo, prema informacijama do kojih je došao N1 novi ministar unutrašnjih poslova FBiH, nakon što je SDP odustao od kandidature Vojina Mijatovića, trebao bi biti Almin Hopovac, nekadašnji ministar obrazovanja USK.

Hopovac je ranije dovođen u vezu sa nezakonitim djelom kada je, kao ministar obrazovanja USK, na dužnost vratio Damira Redžića koji je imao mjeru zabrane imenovanja na rukovodeće dužnosti, nakon što je uhapšen i osuđen u aferi Vozač 2, a za N1 je iz Tužilaštva USK potvrđeno da je optužnica u ovom predmetu podignuta ali da je Sud još nije potvrdio.