Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ubrzati proces ratifikacije

Predsjedništvo BiH usvojilo prijedlog o rješavanju državne granice BiH i Hrvatske

Predsjedništvo BiH zadužuje Vijeće ministara BiH i Državnu komisiju za granicu BiH da, najkasnije u roku od 60 dana, preduzmu potrebne mjere za dinamizovanje nastavka procesa ratifikacije Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici razmatralo tok procesa ratifikacije Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Predsjedništvo BiH je usvojilo zaključak kojim zadužuje Vijeće ministara BiH i Državnu komisiju za granicu BiH da, najkasnije u roku od 45 dana, Predsjedništvu BiH dostavi Izvještaj o dosadašnjim pregovorima u vezi sa međudržavnim razgraničenjem između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, javlja BHRT.

Predsjedništvo BiH zadužuje Vijeće ministara BiH i Državnu komisiju za granicu BiH da, najkasnije u roku od 60 dana, preduzmu potrebne mjere za dinamizovanje nastavka procesa ratifikacije Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo odluke o prihvatanju:

– Sporazuma o finansiranju godišnjeg akcijskog plana u prilog paketu za energetsku podršku za Zapadni Balkan u korist Bosne i Hercegovine za 2023. godinu između Evropske unije koju predstavlja Evropska komisija i Bosne i Hercegovine koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH.

-Sporazuma između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva nacionalne odbrane Rumunije o odbrambenoj saradnji.

-Međunarodnog sporazuma između Evropske unije, sa jedne strane, i Bosne i Hercegovine, sa druge strane, o učestvovanju Bosne i Hercegovine u Programu Evropske unije za jedinstveno tržište.

-Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko (BiH) – Gunja (RH) na M – 14.1/ DC 214 (RH).

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje:

-Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Republike Kube o uspostavljanju mehanizma za političke konsultacije.

-Memoranduma o razumijevanju o tehničkoj saradnji između Ministarstva finansija i trezora BiH i Ministarstva finansija Nizozemske.

-Memoranduma o saradnji na uspostavljanju Stalne transnacionalne mreže za sigurnost plovidbe.

-Sporazuma o saradnji između Državnog arhiva Republike Sjeverne Makedonije i Arhiva Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv predsjednika Republike Kube Miguela Marija Díaza Canel Bermúdeza upućen predsjedavajućoj Predsjedništva BiH za službenu posjetu Republici Kubi 25. aprila 2023. godine.

Predsjedništvo BiH je danas, između ostalog, usvojilo Izvještaj Ministarstva pravde BiH o radu Komisije za pomilovanje za period januar – decembar 2022. godine.

Predsjedništvo je primilo k znanju Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za oktobar i novembar 2022. godine.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo i institucionalno pokroviteljstvo Jahorina ekonomskog foruma koji će 27. i 28. aprila 2023. godine biti održan na Jahorini, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.