Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon potpisivanja sporazuma

Vijeće ministara BiH skinulo s dnevnog reda putovanje s ličnim kartama po regiji

vijece ministara bih kristo fena

Stavljanju sporazuma na dnevni red sjednice državne vlade BiH protive se stranke iz Republike Srpske na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i već je nekoliko puta povučen

Sporazum o slobodi kretanja s ličnim kartama na Zapadnom Balkanu ponovno je skinut s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) održane 30. marta.

“Sve što se našlo na dnevnom redu je usvojeno. Ono što nije bilo na dnevnom redu je ili skinuto s dnevnom reda dok se ne usaglasi ili dok se još nešto ne doradi”, kazao je Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice, za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Za sjednicu je bilo predloženo 50 , a usvojeno je 18 tačaka. Prihvaćena su imenovanja u nekoliko odbora te više izvještaja i ugovora o finansiranju.

BiH je potpisala ovaj sporazum 3. novembra 2022. godine na samitu u okviru Berlinskog procesa, kad su lideri Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije potpisali i sporazume o priznavanju univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija.

Stavljanju sporazuma na dnevni red sjednice državne vlade BiH protive se stranke iz Republike Srpske na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i već je nekoliko puta povučen.

Sporazum je uime BiH potpisao kadar SNSD-a Zoran Tegeltija kao tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Tegeltija je danas ministar finansija i trezora te zamjenik predsjedavajuće Borjane Krišto.

Sporazum mora odobriti Vijeće ministara i nakon toga tročlano Predsjedništvo BiH. O stavljanju neke tačke na dnevni red sjednice moraju jednoglasno glasati Krišto (Hrvatica) i Tegeltija (Srbin) uz trećeg zamjenika Zukana Heleza (Bošnjak), ministra odbrane BiH.

Cijeli proces koji bi omogućio građanima, prije svega BiH i Kosova da putuju bez viza, u pitanje je doveo Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a.

On je 28. februara najavio kako ministri iz tog bh. entiteta u Vijeću ministara BiH neće glasati za sporazum, navodeći da BiH nije i nikad neće priznati nezavisnost Kosova, a priznanju se protive i ostale parlamentarne stranke sa sjedištem u RS-u.

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH i lider Naroda i Pravde, za RSE je ranije kazao da je “dokument u proceduri”, ali da će on ponovo biti predložen “onog trena kad za njega bude politička saglasnost”, kao i da “ne može da shvati zašto nema političke saglasnosti oko toga jer nije sporan nijednoj drugoj državi, uključujući i Srbiju”.

Kosovo je sporazum ratificiralo 23. februara, a rok da ga usvoje parlamenti preostalih pet zemalja je 18 mjeseci.

Bosna i Hercegovina je, osim Srbije, jedina zemlja u regiji koja ne priznaje nezavisnost Kosova. Za putovanje građana Kosova u BiH potrebna je viza koja se “izdaje samo u izuzetnim slučajevima” uz potpis ministra vanjskih poslova BiH. Zahtjevi za bh. vize mogu se podnijeti u Skoplju, Podgorici i Beogradu.