Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik stranke

Nikšić: Organi SDP-a mogu promijeniti stav da trebamo praviti Vladu

Sarajevo: Konferencija za medije nakon sastanka lidera 11 stranaka
11.10.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije nakon sastanka lidera 11 stranaka koje su podrzale kandidaturu Denisa Becirovica za Predsjednistvo Bosne i Hercegovine okupilo se u sjedistu SDP-a. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Naravno da će funkcioneri SDP-a i dalje otvoreno govoriti ono što misle. Ali i poštovati odluku organa, kaže Nermin Nikšić

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić oglasio se saopćenjem na Facebooku i komentarisao stavove članova svoje stranke.

“Brojna su otvorena pitanja i pozivi medija da komentarišem izjave pojedinih državnih i partijskih funkcionera SDP-a kojima smo posljednjih dana u javnosti svjedočili. Neki od njih su javno propitivali određene odluke, drugi hvalili, treći problematizirali stavove naših partnera i njihova kadrovska rješenja”, poručio je Nikšić i nastavio:

“Teško da možete naći moje javno odgovaranje bilo kojem članu ili članici SDP-a. Čak i kad je za to bilo puno više razloga, pa nećete ni sada. Želim istaći kako je tako nešto u demokratskim državama uobičajeno. Međutim javnost u BiH je, nažalost, navikla na liderske stranke u kojima se malo ko usuđuje izraziti mišljenje različito od mišljenja predsjednika stranke, a kamoli kritike. SDP nije takva stranka”, naveo je predsjednik SDP-a.

Kaže Nikšić da je SDP demokratska stranka otvorena za različita mišljenja.

“Moja vrata su uvijek bila i ostala otvorena za razgovor. Mnogo puta do sada ste mogli čuti da naši funkcioneri iznose stavove bez bojazni da će se to negativno odraziti na njih. SDP je i jedina stranka u BiH u kojoj predsjednika stranke biraju svi članovi stranke. Po principu ‘jedan član, jedan glas’. Mi cijenimo individualnost naših članova, jer je u tome naše bogatstvo i snaga. U SDP BiH nijedna odluka nije takva da se ne može promijeniti, uz jake argumente i podršku većine. Podrška većine je ključni pojam. Kada se radi o značajnim odlukama stranke, ja ću u javnosti zastupati one stavove koje je odobrila većina, pa čak i ako su moji stavovi suprotni od toga. To je bit demokratije”, konstatovao je Nikšić.

Zasijedaće organi stranke

Predsjednik SDP-a je za ponedjeljak najavio sjednicu Predsjedništva stranke.

“U ponedjeljak je sjednica Predsjedništva SDP BiH. Naredne subote je sjednica Glavnog odbora SDP BiH na kojoj svako ima priliku iznijeti svoj stav. Da ga argumentuje i pokuša druge uvjeriti da je to najbolje rješenje. Na kraju, organi SDP BiH mogu promijeniti dosadašnji stav da trebamo praviti Vladu. I tada treba prihvatiti rješenje koje je dobilo podršku većine, bez ljutnje ko jeste ili nije za takvo rješenje. Uostalom, takva je situacija i na izborima kada svaki pojedinac treba prihvatiti predstavnike koje je većina izabrala” zaključio je on.

Ipak, ističe lider SDP-a, dok se ne promijeni stav organa stranke njegova je obaveza, kao i drugih funkcionera da poštuju i provode postojeće odluke.

“Naravno da će funkcioneri SDP-a i dalje otvoreno govoriti ono što misle. Ali i poštovati odluku organa, čak i ako ona ne odražava njihovo razmišljanje. To je posebno bitno u periodima kada se donose vrlo značajne odluke za sve građane. I kada svako do nas treba da razmisli da li to donosi nešto dobro za građane ili pomažu onima koji su građane i doveli u ovako težak položaj”, istakao je Nikšić.