Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brza reakcija

Lukašenko pozvao na prekid vatre u Ukrajini, Rusi nisu oduševljeni prijedlogom

lukasenko-putin
Foto: Kremlin.ru

Ruske vlasti su jako brzo reagirale na izjavu Lukašenka i navele da trenutačni prekid vatre ne bi išao u korist Moskvi da postigne ciljeve svoje “specijalne vojne operacije”

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pozvao je tokom današnjeg obraćanja naciji na trenutačni prekid vatre u Ukrajini.

– Potrebno je zaustaviti neprijateljstva i proglasiti primirje kojim se objema stranama zabranjuje premještanje trupa, oružja, municije, vojnika, i opreme – rekao je Lukašenko, navodi agencija TASS.

Pritom je ipak napomenuo da će “Rusija biti primorana upotrijebiti punu snagu svog vojno-industrijskog kompleksa i vojske kako bi spriječila eskalaciju sukoba, a to uključuje i fosfornu municiju, neosiromašeni uranij i obogaćeni uranij u slučaju da Zapad iskoristi predloženo primirje za napad”.

Ruske vlasti su jako brzo reagirale na izjavu Lukašenka i navele da trenutačni prekid vatre ne bi išao u korist Moskvi da postigne ciljeve svoje “specijalne vojne operacije”.

Iz Kremlja se dodaje kako su “primili na znanje savjet bjeloruskog predsjednika” i da Putin planira razgovarati s Lukašenkom naredne sedmice o tom prijedlogu.

– Saslušali smo prijedlog bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka za proglašenje primirja u Ukrajini bez prava na pregrupisavanje trupa, ali to ništa ne mijenja za Rusiju i specijalna vojna operacija se nastavlja jer je to jedino sredstvo za postizanje ciljeva koje je naša zemlja sebi postavila – rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u petak.