Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka Ustavnog suda

Nikšić: Otkrivena manipulaciju onih koji su nas optužili za izdaju

nermin niksic – fena 22 (1)

Napomenuo je da trenutno u Ustavnom sudu BiH ima osam sudija, tri međunarodna, dva iz reda bošnjačkog i srpskog naroda i jedan iz reda hrvatskog naroda, te da su sve domaće sudije birane u parlamentu na osnovu političkih dogovora

Nakon odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Željka Komšića i Šefika Džaferovića oglasio se predsjednik SDP-a BiH, navodeći kako je nakon jučerašnje odluke “potpuno jasno da eventualni izbor sudije Ustavnog suda na posljednjoj sjednici Parlamenta FBiH uopće ne bi uticao na ishod glasanja, kamoli bio presudan”.

– Sjetimo se desetina medijskih natpisa, izjava megafona ove političke grupacije i stavova kojekakvih “analitičara” koji su nas optuživali za “izdaju” uporno dezinformišući javnost, uvjeravajući sve u ovu potpuno neistinitu tezu. Optuživali su nas da ćemo glasanjem za prvorangiranog kandidata osuditi apelaciju na propast, isporučiti državu i niz drugih gluposti – ističe Nikšić u saopćenju objavljenom preko društvenih mreža.

Napomenuo je da trenutno u Ustavnom sudu BiH ima osam sudija, tri međunarodna, dva iz reda bošnjačkog i srpskog naroda i jedan iz reda hrvatskog naroda, te da su sve domaće sudije birane u parlamentu na osnovu političkih dogovora.

– Uopšte ne želim licitirati s tim informacijama jer sam siguran da javnost dobro zna kojoj političkoj opciji je blizak koji sudija. Kada znamo da su neki bili članovi, pa i ministri etnonacionalnih partija, u najmanju ruku licemjerno zvuči njihova priča o navodnoj borbi protiv politizacije.

Zato je bitno, kada opet sutra opoziciona grupacija bude prozivala novu većinu za bilo kakvu izdaju, prisjetiti se dojučerašnjih naslova kojim su nas uvjeravali da je izbor sudije iz reda hrvatskog naroda presudan za sudbinu apelacije. Tog sudiju, na njihovu žalost, nismo izabrali i razotkrili smo njihovu manipulaciju. Ni prvi ni zadnji put – poručio je Nikšić.