BiH

Predsjednik SDP-a

Nikšić pisao Inzku: Traži uskraćivanje plata svima koji učestvuju u blokadi institucija

27/07/2021

Nikšić je istakao da ovakvu odluku smatra korisnom jer vjeruje da će doprinijeti brzoj deblokadi rada institucija

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, danas se obratio Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku. U pismu Inzku predsjednik Nikšić poziva Visokog predstavnika da donese odluku kojom će izabranim, imenovanim i uposlenim dužnosnicima u institucijama Bosne i Hercegovine na svim razinama, koji odluče svjesno i namjerno bojkotovati radne obaveze, biti uskraćeno isplaćivanje plata i doprinosa jer takvim postupanjem onemogućavaju i spriječavaju funkcionisanje institucija sistema, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Također, zatražio je da se popratnom odlukom ovlaštenja imenovanih rukovodilaca javnih organa i institucija koji budu izbjegavali svoje radne obaveze biti prenesena na njihove zamjenike, pomoćnike ili druge neposredne podređene koji će obnašati te poslove.

Nikšić je istakao da ovakvu odluku smatra korisnom jer vjeruje da će doprinijeti brzoj deblokadi rada institucija, s obzirom na iskustva koja pokazuju da su spomenutim grupacijama lični interesi i beneficije ipak prioritetni. Donošenje ovakve odluke Nikšić smatra nužnim korakom i kako bi se osiguralo da nasljednik Inzka, Christian Schmidt, prvog radnog dana ne zatekne stanje potpune blokada institucija i nepotrebno produbljene političke krize, saopćeno je.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.