BiH

TK

Prezentirane ključne mjere u borbi protiv korupcije

27/07/2021

Naglasivši da u dosadašnjoj borbi protiv korupcije naša zemlja ima generacijske neuspjehe i da to trenutno predstavlja najveći problem Bosne i Hercegovine, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić kazao je da je za suočavanje s tim Vlada TK počela ozbiljnim pripremama

Tim za prevenciju korupcije Vlade Tuzlanskog kantona uz podršku Misije OSCE-a BiH održao je danas interresorni sastanak na kojem su prezentirane ključne mjere. U fokusu su bile mjere čija je implementacija predviđena u prvoj godini po usvajanju Strategije za borbu protiv korupcije 2021 – 2024. godine i Akcionog plana za provođenje strategije za borbu protiv korupcije 2021 – 2024. godine, odnosno mjere koje je potrebno provoditi kontinuirano.

Predstavnici Vlade TK, Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), pravosuđa, Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, Zavoda za javno zdravstvo, te institucija u nadležnosti kantona imali su priliku aktivno učestvovati u diskusiji o provedbi strateških mjera.

Naglasivši da u dosadašnjoj borbi protiv korupcije naša zemlja ima generacijske neuspjehe i da to trenutno predstavlja najveći problem Bosne i Hercegovine, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić kazao je da je za suočavanje s tim Vlada TK počela ozbiljnim pripremama.

– Prva priprema je označila izradu Strategije borbe protiv korupcije koju danas prezentiramo i u kojoj faktički određujemo iskorake, koje ćemo u sljedeće četiri godine, u kojima ćemo provesti ovu strategiju, da označimo kao prioritetne. Tu se nalazi čitav set institucionalnih zakona, normi. Neke zakone smo već proveli kroz Skupštinu TK i sve je to, dakle, napor da pokažemo da ovo društvo može istrajati u borbi protiv korupcije – kazao je Hodžić.

O procesu izrade strategije govorio je predsjednik Tima za prevenciju korupcije Tuzlanskog kantona Miralem Halilović te su prezentirane mjere iz oblasti zdravstva, obrazovanja i unutrašnjih poslova, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.

Među strateškim ciljevima u borbi protiv korupcije identificirani su, pored ostalog, razvijanje, promoviranje i provođenje preventivne antikorupcijske aktivnosti u javnom i privatnom sektoru, te unaprjeđenje procesa imenovanja i razrješavanja rukovodilaca javnih institucija, zapošljavanja svih uposlenika, jačanja etike i integriteta u javnim istitucijama.

Borba protiv korupcije, rečeno je ovom prilikom, podrazumijeva uključivanje značajnih kapaciteta tijela za sprječavanje korupcije i institucija sa obavezama iz strategija i akcionih planova na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.