Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zločin u Ahmićima

Nikšić: Pokušavamo falsifikovati činjenice, a krajnje je vrijeme da se suočimo s istinom

nermin niksic
Foto: Fena

Na današnji dan prije 31. godinu u akciji HVO-a ubijeno je 116 Bošnjaka u mjestu Ahmići kod Viteza. Najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba, a najstarija 82-godišnja starica. Među ubijenima je bilo jedanaestero djece i 32 žene. Dio ubijenih nikada nije pronađen

Premijer Federacije BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić danas je u povodu sjećanja na 31. godišnjicu zločina u Ahmićima, poručio kako normalan čovjek ne smije zaboraviti zločine te da je krajnje vrijeme da se suočimo s istinom i stvari nazovemo pravim imenom.

-Ko ubije jednog nevinog čovjeka kao da je ubio cijeli svijet. Zato svi zločinci moraju biti kažnjeni. Nažalost, mi kao da još živimo u prošlosti i od prošlosti. Još uvijek pokušavamo falsifikovati činjenice, promijeniti istoriju i na kraju postajemo svi umorni od stalnih pokušaja nametanja ‘svoje’ istine kao jedine ispravne – objavio je premijer Nikšić na društvenoj mreži Facebook.

Tek kada se suočimo s istinom i stvari nazovemo pravim imenom, kako je istakao, možemo se okrenuti sadašnjosti i budućnosti naše zemlje.

Na današnji dan prije 31. godinu u akciji HVO-a ubijeno je 116 Bošnjaka u mjestu Ahmići kod Viteza. Najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba, a najstarija 82-godišnja starica. Među ubijenima je bilo jedanaestero djece i 32 žene. Dio ubijenih nikada nije pronađen.

Simbol stradanja u Ahmićima bila je i u potpunosti srušena džamija, čije su fotografije obišle svijet.

Za zločin u Ahmićima odgovaralo je više osoba pred Haškim sudom, od kojih su svi već na slobodi, uključujući i Darija Kordića, koji je po zapovjednoj odgovornosti osuđen na 25 godina zatvora.