Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Određen pritvor Simbadu Bajrektareviću zbog prijetnje terorističkim napadom

sud bih
Foto: BIRN

Osumnjičeni je, prema saopćenju, nekoliko dana prije obilježavanja vjerskog praznika Bajrama, 7. aprila 2024. godine na društvenoj mreži postavio javnu poruku kojom prijeti široj populaciji stanovništva počinjenjem terorističkog napada na živote osoba

Državni sud odredio je jednomjesečni pritvor za Simbada Bajrektarevića, osumnjičenog da je, nekoliko dana prije Bajrama, na društvenoj mreži postavio javnu poruku kojom prijeti široj populaciji stanovništva počinjenjem terorističkog napada.

Kako se navodi u saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, dežurni tužilac je uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Bajrektarevića, zbog krivičnog djela “terorizam”.

Osumnjičeni je, prema saopćenju, nekoliko dana prije obilježavanja vjerskog praznika Bajrama, 7. aprila 2024. godine na društvenoj mreži postavio javnu poruku kojom prijeti široj populaciji stanovništva počinjenjem terorističkog napada na živote osoba.

-Postavio javnu poruku kojom prijeti široj populaciji stanovništva, nazivajući ih ‘nevjernicima’, ‘mnogobošcima’ i slično, počinjenjem terorističkog napada na živote osoba, koja je objavljena uz njegovu fotografiju u maskirnim hlačama i s automatskim oružjem, nožem i crnom zastavom s arapskim slovima, i na taj način postala dostupna korisnicima interneta i društvenih mreža – navode iz Tužilaštva BiH.

Bajrektarević je nakon objave identifikovan, lociran i uhapšen, a od njega su oduzeti predmeti i sredstva koja će biti korištena kao dokazi u postupku.

Kako je za Detektor potvrdio glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić, ročište je održano tokom vikenda, a Sud BiH je odredio jednomjesečni pritvor za Bajrektarevića.

Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.