Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nikšić: Poražena je demokratija, konačnu riječ će dati pravosudne institucije

nermin-niksic-istanbul

Današnja dešavanja u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH pokazala su da SDA i HDZ ne prezaju od kršenja poslovnika i pravnog nasilja kako bi sproveli svoje nenarodne politike – rekao je u izjavi za novinsku agenciju Patria predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, komentarišući to da je Dom naroda danas usvojio novi Zakon o radu uprkos protestima radnika ali i upozorenjima opozicionih partija da je novi Zakon o radu pred delegate Doma naroda došao kršeći niz procedura.

Nevjerovatno je, rekao je Nikšić, da su se SDA i HDZ BiH oglušili na zahtjeve okupljenih radnika koji su tražili dodatni rok da se usaglase zakonska rješenja.

[pull_quote_right]Razgovor i dogovor, napominje Nikšić, nemaju alternativu[/pull_quote_right]

– Interesantno je da su im u tome podršku dali delegati stranaka koje imaju po jednog delegata u Domu naroda, a nijednog ili jednog poslanika u Predstavničkom domu, izuzev HDZ 1990 koja ima svoje poslanike i drugom domu – rekao je Nikšić.

– Ne želim ulaziti u špekulacije kako se došlo do podrške ovih delegata, ali sam siguran kako i sami ne vjeruju u tezu da na taj način podržavaju evropski put BiH. Sve ovo dodatno je tragično i žalosno kada se zna da se radi o Zakonu o radu koji će utjecati na sve građane u FBiH.

Nikšić se nada da je sada građanima jasno kako trenutna vlast radi samo u interesu probranih i povlaštenih dok svi ostali mogu biti i raditi samo ono što im vlasti dozvoli.

– Takva uloga je namijenjena i poslanicima koje građani biraju na izborima. SDP će se boriti protiv takve nenarodne vlasti svim demokratskim političkim sredstvima. Oni koji misle da su pobijedili mislim da se ne trebaju radovati. Danas je jedino izgubila demokratija jer narodni zastupnici nisu željeli čuti glas naroda i ljudi koji su ih birali – upozorava Nikšić.

Predsjednik SDP-a napominje kako je u Predstavničkom domu sutra drugo poluvrijeme. Podsjeća kako postoje i pravosudne institucije koje će u konačnici dati zadnju riječ.

Sretan je zbog toga da su radnici koji su protestovali i tražili da se čuje njihov glas danas na ulicama Sarajeva pokazali visok stepen tolerancije i nisu sebi dopustili da njihov protest i opravdan revolt eskalira u nasilje.

Razgovor i dogovor, napominje Nikšić, nemaju alternativu.

Podsjeća da nametanje silom rješenja nikada nikome nije donijelo ništa dobro i zbog toga treba odati priznanje demonstrantima što su pokazali da se za svoja prava može boriti iskazujući protest i neslaganje, ali bez nasilja.