Vijeće ministara BiH usvojilo informaciju o događajima u Srebrenici

vijece ministara bih

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas na sjednici Informaciju Ministarstva sigurnosti o događajima od 11. jula u Srebrenici, Potočarima, kao i dopunu Informacije.

Vijeće ministara BiH je, između ostalog, izrazilo nezadovoljstvo stepenom koordinacije policijskih i drugih tijela sigurnosnog sektora u BiH.

Zaduženo je Ministarstvo sigurnosti da pripremi mjere u normativnom i drugom smislu, s ciljem unapređenja koordinacije.

[pull_quote_right]Racionalizacija potrošnje u institucijama BiH bit će prioritet Politike plaća i naknada u institucijama BiH za period od 2015. do 2018. godine[/pull_quote_right]

Vijeće ministara BiH očekuje od nadležnih institucija, (policijskih organa, tužilaštava, sudova), da u ovom i drugim slučajevima izvršavaju svoje zakonom propisane nadležnosti u pogledu prevencije, otkrivanja i procesuiranja, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.

Vijeće ministara BiH je na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH, donijelo Odluku o rasporedu prostorija u zgradi za smještaj institucija BiH u ulici Maršala Tita 9A u Sarajevu, čime će u budžetu institucija BiH biti ostvarena ušteda na godišnjem nivou od 812.672,00 KM, koliko je izdvajano za zakup prostora za smještaj ovih institucija.

U ovoj rekonstruiranoj zgradi, ukupne površine 3.012 kvadratnih metara, urede će imati Ministarstvo finansija i trezora BiH, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, Agencija za javne nabavke BiH, Uprava za zaštitu zdravlja bilja BiH, Ured za veterinarstvo BiH, Direkcija za ekonomsko planiranje BiH, Agencija za osiguranje BiH i Služba za zajedničke poslove institucija BiH.

[pull_quote_center]Vijeće ministara BiH usvojilo je danas Okvir partnerstva Svjetske banke s Bosnom i Hercegovinom u periodu od 2016. do 2020. godine.[/pull_quote_center]

Vijeće ministara BiH podržalo je danas donošenje izmjena i dopuna cjelokupnog zakonodavstva, uključujući i Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojima se racionalizira potrošnja, pa i smanjuju izdaci po osnovu rada u upravnim, nadzornim i drugim radnim tijelima iz nadležnosti institucija BiH.

Racionalizacija potrošnje u institucijama BiH bit će prioritet Politike plaća i naknada u institucijama BiH za period od 2015. do 2018. godine, koju će uskoro razmatrati Vijeće ministara BiH u svjetlu usvojene reformske agende za BiH.

Kinezi pomažu s 2,2 miliona KM

Vijeće ministara utvrdilo je i Prijedlog osnova za zaključivanje Nota sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Narodne Republike Kine o dodjeli bespovratne pomoći, vrijedne osam miliona kineskih juana (oko 2,2 miliona KM).

Ta sredstva će biti iskorištena za realizaciju projekata o kojima će se dvije države dogovoriti naknadnim potpisivanjem sporazuma.