Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

državni parlament

Nikšić povukao “svoj” Izborni zakon, Arnaut predlaže rješenje prelaza Gabela

parlament bih

Zastupnik Naše stranke Damir Arnaut predložio je inicijativu prema Vijeću ministara da u roku od 10 dana od usvajanja inicijative s organima Hrvatske malogranični prelaz Gabela pretvore u međunarodni granični prelaz

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Državnog parlamenta Nermin Nikšić povukao je danas svoj prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH i on se neće naći na dnevnom redu sjednice.

Zastupnik Naše stranke Damir Arnaut predložio je inicijativu prema Vijeću ministara da u roku od 10 dana od usvajanja inicijative s organima Hrvatske malogranični prelaz Gabela pretvore u međunarodni granični prelaz.

Arnaut je kazao da nema vremena za komisijske faze niti ima potrebe za to.

Pojasnio je da djeca u tom pograničnom prostoru imaju problema sa dolaskom u školu i da idu obilaznim putem, a pretvaranjem graničnog prelaza Gabela puno bi lakše dolazili u školu.

Podsjećamo, prvi dan škole djeci iz Gabela Polja i obližnjih naselja koja pohađaju školu u susjednoj Republici Hrvatskoj donio je samo teškoće. Kako u tom mjestu postoji samo osnovna škola do 4. razreda, većina učenika obrazovanje nastavlja u obližnjem Metkoviću. Zbog pandemije koronavirusa malogranični prijelaz je zatvoren, a đaci sada umjesto dva, do škole, preko Doljana, idu 11 kilometara.