Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Federalni premijer

Nikšić: Presuda Ustavnog suda FBiH potvrdila argumentaciju Vlade

nermin niksic
Foto: Fena/ Arhiva

“Pozdravljam presudu koja je izuzetno važna kako bi se osiguralo zakonito i ustavno poslovanje ovog kliničkog centra”, izjavio je federalni premijer

Presudom Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine potvrđena je argumentacija Vlade FBiH u vezi sa osnivačkim pravima nad Kliničkim centrom Univerziteta u Tuzli – navodi federalni premijer i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić povodom današnje odluke Ustavnog suda FBiH, donesenoj po Nikšićevoj apelaciji koja se odnosi na privremeno imenovanje Upravnog odbora tuzlanskog kliničkog centra.

-Pozdravljam presudu koja je izuzetno važna kako bi se osiguralo zakonito i ustavno poslovanje ovog kliničkog centra. Presudom se staje ukraj protivustavnom djelovanju vladajuće koalicije u TK. Današnja presuda najbolji je dokaz licemjerja kvazi-patriota. Dok javno vrište zbog zakonite procedure imenovanja sudija i jačanja institucija, braneći se navodno zaštitom ustavnog poretka, istovremeno svjesno krše Ustav da bi zaštitili uske stranačke i finansijske interese – navodi Nikšić.

Smatra da su zbog “samovolje i nezakonitog djelovanja kantonalnih vlasti u TK sve najviše trpili pacijenti”.

-Ali, to kantonalnim vlastima u borbi za poziciju više ili koji finansijski interes više njihovih tajkuna očito nije bilo važno. Na vagi između života građana i ustavnog poretka s jedne strane i tajkunskih interesa s druge, u Vladi TK su prednost dali ovim drugim. Toliko i o brizi za Ustav i o brizi za građane – naveo je Nikšić.