BiH

predsjednik sdp-a

Nikšić: Pričao sam sa Schmidtom, rekao je da neće nametati izmjene Izbornog zakona

25/07/2022
Foto: Fena

"Mi praktično ne znamo šta bi ta odluka trebala da sadrži, ali smo se odlučili da nije vrijeme da šutimo"

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić rekao je da je u prisustvu svojih najbližih saradnika obavio telefonski razgovor sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Shmidtom.

Kako je istakao, Nikšić je iskazao zahvalanost Schmidtu na izuzetno konstruktivnom razgovoru, razmjeni argumenata i opredjeljenju da uvaži drugačije stavove.

– Jako sam zadovoljan da je u razgovoru nagovijestio kako trenutno neće doći do nametanja novih izbornih pravila, a da će se o izmjenama Izbornog zakona BiH razgovarati nakon izbora. Drago mi je da je g. Schmidt uvidio da je nametanje izmjena Izbornog zakona BiH u ovom trenutku kontraproduktivno, kazao je Nikšić, dodavši da SDP ostaje otvoren za dijalog u interesu svakog čovjeka u Bosni i Hercegovini.

Protesti će se održati

Ipak, kako je istakao, ne odustaje se od protesta.

Nikšić je uoči mirnih protesta najavljenih za večeras ispred sjedišta OHR-a, izjavio novinarima da nije vrijeme da šutimo, da samo čekamo šta će se desiti pognute glave.

SDP je pozvao sve političke subjekte, organizacije civilnog društva, te sve građanke i građane Bosne i Hercegovine da od 19.00 sati učestvuju u mirnim protestima.

– Ono što je nas motiviralo, to je da pokušamo vratiti u fokus dešavanja oko odluke o nametanju ustavnih promjena i Izbornog zakona BiH. Delegacija SDP-a BiH je bila u prilici da čuje ‘smjernice za donošenje odluke’, koje su po nama bile katastrofalne u odnosu na BiH. To su smjernice koje bi trebale da uvedu cenzus od tri posto na izbor delegata u Dom naroda iz pojedinih kantona, pri čemu se taj procenat tri posto odnosi na ukupan broj građana u FBiH i u tom kantonu. To bi u praksi značilo da bi se izbor delegata u Dom naroda sveo na četiri-pet kantona u Federaciji BiH i praktično umjesto da provodimo odluke Suda za ljudska prava, da omogućimo svim građanima u Federaciji BiH i u BiH da biraju i da budu birani, mi sada ograničavamo i uvodimo nove diskriminacije, nove podjele – smatra Nikšić.

Kaže kako mu se čini da je to poruka koja kaže „svima onima koji su se drznuli da ne poslušaju svoje etničke vođe u periodu ‘92-‘95. pa nisu napustili svoje domove i svima onima koji su pomislili da treba da se provede Aneks 7 i povratak ljudi u BiH, da su pogriješili i da treba da idu tamo gdje je njihov narod u tom trenutku većina, ukoliko žele da ostvaruju neka prava, da budu birani“.

– Smatramo da je to nedopustivo – kazao je Nikšić.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.