Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik sdp-a

Nikšić: Pričao sam sa Schmidtom, rekao je da neće nametati izmjene Izbornog zakona

niksic

“Mi praktično ne znamo šta bi ta odluka trebala da sadrži, ali smo se odlučili da nije vrijeme da šutimo”

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić rekao je da je u prisustvu svojih najbližih saradnika obavio telefonski razgovor sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Shmidtom.

Kako je istakao, Nikšić je iskazao zahvalanost Schmidtu na izuzetno konstruktivnom razgovoru, razmjeni argumenata i opredjeljenju da uvaži drugačije stavove.

– Jako sam zadovoljan da je u razgovoru nagovijestio kako trenutno neće doći do nametanja novih izbornih pravila, a da će se o izmjenama Izbornog zakona BiH razgovarati nakon izbora. Drago mi je da je g. Schmidt uvidio da je nametanje izmjena Izbornog zakona BiH u ovom trenutku kontraproduktivno, kazao je Nikšić, dodavši da SDP ostaje otvoren za dijalog u interesu svakog čovjeka u Bosni i Hercegovini.

Protesti će se održati

Ipak, kako je istakao, ne odustaje se od protesta.

Nikšić je uoči mirnih protesta najavljenih za večeras ispred sjedišta OHR-a, izjavio novinarima da nije vrijeme da šutimo, da samo čekamo šta će se desiti pognute glave.

SDP je pozvao sve političke subjekte, organizacije civilnog društva, te sve građanke i građane Bosne i Hercegovine da od 19.00 sati učestvuju u mirnim protestima.

– Ono što je nas motiviralo, to je da pokušamo vratiti u fokus dešavanja oko odluke o nametanju ustavnih promjena i Izbornog zakona BiH. Delegacija SDP-a BiH je bila u prilici da čuje ‘smjernice za donošenje odluke’, koje su po nama bile katastrofalne u odnosu na BiH. To su smjernice koje bi trebale da uvedu cenzus od tri posto na izbor delegata u Dom naroda iz pojedinih kantona, pri čemu se taj procenat tri posto odnosi na ukupan broj građana u FBiH i u tom kantonu. To bi u praksi značilo da bi se izbor delegata u Dom naroda sveo na četiri-pet kantona u Federaciji BiH i praktično umjesto da provodimo odluke Suda za ljudska prava, da omogućimo svim građanima u Federaciji BiH i u BiH da biraju i da budu birani, mi sada ograničavamo i uvodimo nove diskriminacije, nove podjele – smatra Nikšić.

Kaže kako mu se čini da je to poruka koja kaže „svima onima koji su se drznuli da ne poslušaju svoje etničke vođe u periodu ‘92-‘95. pa nisu napustili svoje domove i svima onima koji su pomislili da treba da se provede Aneks 7 i povratak ljudi u BiH, da su pogriješili i da treba da idu tamo gdje je njihov narod u tom trenutku većina, ukoliko žele da ostvaruju neka prava, da budu birani“.

– Smatramo da je to nedopustivo – kazao je Nikšić.